I september kommer Barack Obama att göra Sverige till en del av sin resplan. Foto: Scanpix

Inget terrorhot inför Obamas Sverigebesök

Uppdaterad
Publicerad

Säpo förbereder just nu ett av de största svenska säkerhetspådragen någonsin. Terrorhotet mot Sverige är inte förhöjt inför Barack Obamas Stockholmsbesök, menar experten, men det finns alltid en risk när det gäller världens mäktigaste man.

I september landar USA:s president Barack Obama på svensk mark. Nyheten gjordes officiell i går och skapade stora rubriker om att presidenten väljer Sverige i stället för sitt möte med Rysslands president Vladimir Putin.

Enligt Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo, kom Obamas reseplan inte som någon överraskning. Han vill inte gå in på exakt hur länge man känt till det amerikanska presidentbesöket. Säpo undviker, enligt honom, att röja detaljer då man inte vill avslöja sina arbetsmetoder för de som eventuellt vill presidenten illa.

Barack Obama i Sverige 2013

– Vi kände till det innan media gjorde, så mycket kan man säga, berättar han för SVT Nyheter.

Inget ökat hot – men stort säkerhetspådrag

Den senaste veckan har präglats av rapporter kring ökat hot från terrorgruppen al-Qaida mot USA. Man har stängt ned ambassader, utfärdat resevarningar och uppmanat medborgare i Jemen – där al-Qaida är särskilt starka – att lämna landet.

Men Stockholmsbesöket kommer enligt Säpo inte att påverkas av situationen – Mark Vadasz slår bestämt ned att det skulle finnas ett ökat terrorhot mot Sverige.

– Händelserna i Jemen har inte påverkat hotnivån mot Sverige, säger han.

Hans Brun är forskare inom kontraterrorism på Försvarshögskolan, inte heller han är orolig för terrordåd i samband med besöket. Men han tror samtidigt att man från Säpos sida utgår från att det finns människor som vill åt presidenten.

– USA:s president är alltid en måltavla.

”Mikroskopisk risk för al-Qaida-dåd”

Historiskt sett har inte terrorgrupper varit den största faran för presidenter, menar Hans Brun. Oftast handlar det om rättshaverister och människor med psykiska problem som ligger bakom sådana mordförsök.

– Om al-Qaida har folk på plats och har en rimlig möjlighet att nå framgång kommer de säkert att göra någonting. Men den risken är mikroskopisk, det är den bedömningen jag och de flesta av mina kollegor gör, säger han.

Hans Brun är säker på att besöket kommer att skapa demonstrationer med tanke på bland annat NSA-skandalen som drabbade USA tidigare i år. Sådana oroligheter tror terrorforskaren att Säpo är förberedd på. Men om en enskild individ planerar ett dåd blir det svårare. Dessa syns inte på radarn, säger Hans Brun, och är därför ofta de som lyckas skada just presidenter.

– Så länge folk inte gör något olagligt är det extremt svårt att upptäcka dem, eftersom vi inte lever i en kontrollstat.

Jämför med Almedalen

När det gäller storleken på säkerhetspådraget jämför Mark Vadasz Obamas besök med två andra händelser. Liknande förberedelser behövdes när president Bush besökte Göteborg 2001, då i samband med att flera andra toppolitiker kom till Sverige.

På hemmaplan tar han Almedalsveckan på Gotland som exempel, ett evenemang som krävt omfattande säkerhetsarbete då många skyddspersoner befinner sig på en begränsad yta.

– Men det här är absolut bland de största. Det är ett besök utöver det vanliga.

Obama kommer inte ensam. Hans Brun beskriver presidentens reserutiner som ”en stor cirkus” med egna bilar, livvakter och sjukvårdslag. Men terrorexperten tror inte att cirkusen kommer bli varken större eller mindre på grund av det senaste hotet mot stormakten.

– Presidenten har besökt Afghanistan. Där finns det problem på riktigt. Kan man genomföra ett sådant besök kan man nog besöka Stockholm också, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barack Obama i Sverige 2013

Mer i ämnet