Två egyptiska kvinnor röstar i dagens presidentval. Foto: TT

Egyptenval kan bojkottas av många

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare armechefen Abdel Fattah el-Sisi väntas vinna stort i dagens presidentval i Egypten. Men valet sker i skuggan av att ett antal kända människorättsaktivister har fängslats, och frågan är hur många av väljarna som kommer att rösta.

Cirka 50 miljoner väljare är registrerade för att rösta i det egyptiska presidentvalet, som äger rum i dag och i morgon. Den stora frågan är hur många av dem som verkligen kommer att rösta.

Det går inte att gå många steg i Kairo utan att mötas av Sisis ansikte på affischer och banderoller. Fältmarskalken har hyllats som en hjälte efter att han avsatte brödraskapets president Mohamed Mursi förra sommaren.

Valets utmanare, vänsterpolitikern Hamdeen Sabahi är betydligt svårare att få syn på i stadsbilden. Han är ett känt ansikte från Egyptens revolution 2011 och har profilerat sig som de unga väljarnas kandidat.

– Det är de unga och de fattiga väljarna som kommer att avgöra detta val, säger Sabahi när SVT träffar honom på en presskonferens.

16.000 har fängslats

Men få tror att Sabahi har någon chans att vinna. Abdel Fattah el Sisi ledde militärens maktövertagande förra domaren då Egyptens förste folkvalde president Mohamed Mursi avsattes. Bakom Sisi står samma etablissemang som stödde Egyptens tidigare diktator Mubarak.

16.000 av hans motståndare har fängslats under året som gått, men Sisi kan ge egyptierna säkerhet i den kaotiska situation som uppstått i landet, enligt Hamdeya Mohamed, som träffar SVT i Kairostadsdelen Heliopolis.

– Jag kommer att rösta på Sisi för att han är en stark ledare. Han kan ge oss säkerhet efter det kaos som varit.

Valkampanjen har pågått samtidigt som flera kända människorättsaktivister har fängslats. Ungdomsrörelsen 6 april, som spelade en viktig roll i revolutionen 2011, har förbjudits. Och enligt statsvetaren Ahmed Abou Hussein har medierna spelat en tvetydig roll i valkampenjen.

– Mediernas budskap i valkampanjen har gått ut på att man måste ge upp mänskliga rättigheter om man vill ha säkerhet. Jag tycker att det är ett bakvänt resonemang, säkerhet förutsätter mänskliga rättigheter.

Trötta på politisk oro

Det har gått snart ett år sedan Mohamed Mursi från det muslimska brödraskapet avlägsnades från presidentposten. Mursi hann bli enormt impopulär under sitt enda år vid makten.

I intervjuer har både Sisi och Sabahi sagt att de ser det Muslimska brödraskapet som Egyptens fiender. Brödraskapet, vars ledare befinner sig i fängelse eller i exil, har å sin sida uppmanat sina anhängare att bojkotta presidentvalet.

Många egyptier är, liksom Sisi-väljaren Hamdeya Mohamed trötta efter de tre år av politisk oro som följt i spåren av revolutionen 2011.

– Vad gav revolutionen oss? Egypten måste resa sig igen. Sisi kan hjälpa oss.

Ahmed Magdi överväger att rösta på Sabahi, men säger att han nog ändå kommer att strunta i att rösta. Det som gör honom tveksam är att valkampanjen varit så ojämn. Någon debatt mellan kandidaterna har inte ägt rum trots att Sabahi flera gånger utmanat Sisi.

– Ärligt talat tror jag inte att det gör någon skillnad om jag röstar eller ej. Det är klart på förhand hur det kommer att gå, säger han till SVT.

EU övervägde i förra veckan att dra tillbaka valövervakare eftersom det var oklart om de skulle få komma in i tid med sin utrustning, som exemplevis satellittelefoner. Nu finns EU:s observatörer dock på plats och kommer att övervaka valet. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.