Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu Foto: TT

Mellanösternexpert: ”Problematiskt läge för Israel”

Uppdaterad
Publicerad

Efter intensifieringen av konflikten i Gaza sitter den israeliska regeringen i en svår sits. Man vill undvika en markoperation, men samtidigt sprider sig rädslan för Hamas beskjutning bland israelerna, enligt Mellanösternexperten Isabell Schierenbeck.

Det senaste dygnet har den återigen uppblossande konflikten mellan Israel och Hamas på Gazaremsan eskalerat dramatiskt. Under gårdagsnatten besköt Israel 160 mål i Gaza, samtidigt som Hamas intensifierade sin beskjutning av Israel och träffade mål 10 mil in i landet.

Konflikten har sin upprinnelse i ett brutalt mord på en 16-årig palestinsk pojke i Jerusalem, som i sin tur ses som vedergällning för mordet på tre israeliska tonåringar i början av juli.

Konflikten i Gaza 2014

Och enligt Isabell Schierenbeck, docent i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs Universitet, är den senaste tidens snabba eskalering av konflikten inte förvånande.

– Att det eskalerat är inte nödvändigtvis förvånande, men morden på de israeliska pojkatrna och på palestiniern är ovanliga. Den här typen av händelser, när enskilda individer skjuter ihjäl människor, är relativt ovanliga i det här området i Mellanöstern. Att det sen eskalerat så snabbt är inte jätteförvånande, med tanke på hur Israels regering ser ut. Det är ju en extrem högerregering med bland annat ett bosättarparti.

Svår sits för Israel

Enligt Isabell Schierenbeck befinner sig nu den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu i en svår sits.

– Netanyahu vill inte att det blir en jättekonflikt, men han vill samtidigt tillfredsställa sin regering. Israeliska regeringar är stenhårda, de accepterar inte att befolkningen utsätts för dessa hot i sin vardag.

Det faktum att Hamas beskjutning aldig tidigare nått mål så långt inne i Israel som nu leder, enligt Isabell Schierenbeck, till en ökande rädsla i landet.

– Det israeliska försvaret har utvecklat missilförsvarssystemet Iron Dome, men Israel befinner sig i ett problematiskt läge  Jag var själv där när de sköt över Jerusalem, och det här påminner om bussbombningarnas period, då israelerna kände sig väldigt otrygga. Det handlar väldigt mycket om skrämsel och om en tävlan, där Hamas försöker hitta missiler med längre räckvidd, medan israelerna försöker skapa nya program för att skjuta ned dem.

Vill undvika storskalig operation

Enligt Isabell Schierenbeck vill Israel undvika att gå in i Gaza trots den sensaste tidens upptrappning , då en liknande operation skulle leda till stora palestinska civila förluster, vilket i sin tur skulle leda till kritik från det internationella samfundet.

Samtidigt leder gårdagens uttalande från Hamas att alla israeler är måltavlor troligtvis till en högervridning inom den israeliska politiken, enligt mellanösternexperten.

– Många israeler känner sig alltid som måltavlor, och kommer hotet inte från Hamas, så kommer det från Iran – det finns alltid med i den israeliska självbilden. Men det är klart, missilerna leder till en högervridning inom politiken och hade det varit valtider hade högern gått fram.

Kritik från omvärlden

Kommentarerna från omvärlden har än så länge varit relativt sparsmakade, men det kan komma att förändras om Israel skulle välja att gå in i Gaza, enligt Isabell Schierenbeck.

–  Så länge konflikten hålls på den här nivån kommer det inte många kommentarer, men stiger antalet palestinska dödsfall så kommer det att fördömas. Man har förståelse för att Israel måste försvara sig mot missilattacker, men man har det inte inför en längre operation i Gaza.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet