Bilden ovan togs på söndagen strax före stormningen. Foto: TT

Proryssar attackerar polisstation i Odessa

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals proryska aktivister attackerar en polisstation i Odessa i södra Ukraina, och krossar fönsterrutor och försöker ta sig in i byggnaden, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån AFP består folksamlingen som stormar polisstationen i Odessa av omkring 3.000 människor. AFP:s utsände vittnar om att folksamlingen skanderade ”fascister, fascister, fascister” i samband med anfallet.

Interfax rapporterar att det handlar om omkring 1.000 aktivister. Aktivisterna har tagit sig in till en innergård, rapporterar AFP. Några av dem är utrustade med batonger.

Krimkonflikten

Den ukrainska armén har stängt huvudvägen som leder in till Slovjansk, enligt separatister som kontrollerar staden, rapporterar AFP.

170 gripna

Polisen i Odessa har gått de proryska aktivisternas krav till mötes och släppt dem som hållits gripna sedan fredagens oroligheter, cirka 170 personer, rapporterar Interfax.

Folksamlingen befann sig tidigare under dagen utanför polisstationen för att protestera mot att deras kamrater gripits i samband med oroligheterna som i fredags skakade staden.

Minst 40 människor dödades i tumultet, merparten av dem när en fackföreningsbyggnad stacks i brand.

Anklagas organisera junta

Den ryska parlamentsledamoten Olga Batalina ur president Vladimir Putins parti, Enade Ryssland, förklarar att regeringen i Kiev har förvandlats till en junta som måste hållas ansvariga för sina brott, rapporterar Interfax.

Batalina säger i ett uttalande att ”juntan i Kiev” godkänner att militanta grupper angriper fredliga invånare i de östra delarna av landet: ”Civila krossas av bepansrade fordon, skjuts ned i mänskliga kedjor runt deras hem, bränns levande och torteras”. ”Alla rimliga gränser har överträtts. De olagliga myndigheterna i Kiev genomför öppet och skamlöst straffoperationer mot sitt eget folk”.

Polisen i Odessa har börjat frige människorna som hålls gripna i samband med fredagens oroligheter, rapporterar Reuters. Aktivisterna som stormar byggnaden har tidigare krävt att de gripna ska släppas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet