Malin Mendel Westberg, SVT:s korrespondent, flyr polisens tårgasattacker i New Dehli Foto: SVT

SVT:s utsände mitt i indiska kravaller

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter den brutala gruppvåldtäkten på en buss har den indiska studenten för första gången hörts av polis. Demonstranter trotsade ett protestförbud i centrala New Delhi. SVT:s korrespondent hamnade mitt i sammandrabbningarna.

Den 23-åriga studenten fick allvarliga inre skador, bland annat efter att ha slagits med ett järnrör, och hon har tillbringat den senaste veckan på sjukhus. I dag berättade hon om övergreppet.

– Alla sex män turades om att förgripa sig på mig sexuellt, ska den 23-åriga studenten ha berättat för polis på sjukhuset enligt tidningen Hindustan Times.

Våldtäkter i Indien

– De kastade av oss på vägkanten där jag svimmade.

Hennes svar bekräftar den historia som indisk polis pusslat ihop efter att ha hört hennes 28-årige manlige vän och de sex män som i berusat tillstånd förgrep sig på dem på en buss förra helgen. Alla sex har gripits.

Demonstranter trotsade protestförbud

Det inträffade har utlöst våldsamma demonstrationer i Indien och på söndagen införde polis protestförbud i centrala New Delhi. Områden nära presidentpalatset, parlamentet och monumentet India Gate spärrades av. Sju tunnelbanestationer stängdes. En grupp demonstranter som bröt mot förbudet greps.

SVT:s korrespondent hamnade mitt i sammandrabbningarna när polisen utan framång försökte upprätthålla protestförbudet.

Polisen sköt tårgas mot demonstranterna och använde vattenkanoner och batonger för att försöka skingra de protesterande. SVT:s utsände blev vittne till hur kravallpoliser gång på gång slog på demonstranter som låg ner. Flera skadade fördes bort.

”Häng dem!”

Bland demonstranterna gick åsikterna om vad som ska hända med de gripna isär.

– Vi vill se våldtäktsmännen hängda, sade en ung kvinna.

– Att hänga våldtäktsmän kommer inta att hjälpa. Det löser inget. Däremot måste rättsväsendet och vårt tankesätt förändras, sade en annan kvinna.

Fakta

Våldtäktsfall i Indien

  • Gruppvåldtäkten av en 23-årig student ombord på en skolbuss i Delhi i Indien 16 december har lett till stora demonstrationer och upprörda protester.
  • Det sexualiserade våldet ökar mot kvinnor i Indien. Våldtäktsfallen har mer än fördubblats 1990 – 2008, visar officiella siffror.
  • 26 procent av de brott mot kvinnor som anmäldes i Indien förra året utgjordes av våldtäktsfall.
  • Delhi har fått öknamnet ”våldtäktsstaden” på grund av de höga talen där. 635 våldtäkter anmäldes mellan januari och november 2012. Bara ett enda fall har lett till fällande dom.
  •  Den indiska centralregeringen, som blivit föremål för stark kritik efter det uppmärksammade våldtäktsfallet, har bildat en särskild kommitté som ska se över säkerhetssituationen för landets kvinnor.
  • En separat panel ska lägga fram rekommendationer till lagändringar.

Källa: TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet