Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Protestledarens mål: Avskaffa val och partier

Uppdaterad
Publicerad

Den thailändske protestledarens vill ha en stat utan val och parlament där en elit ska styra landet.

Demonstrantionernas mål är att störta regeringen och stoppa det nyval som är utlyst till den 2 februari.

Protestledare är den förre vice premiärministern Suthep Thaugsuban. Den regering han tillhörde var inte folkvald utan tillkom efter en militärkupp.

Politisk kris i Thailand 2013

Val och partier avskaffas

Thaugsuban tillhörde landets äldsta parti, Demokratiska partiet, DP. Hans program i dag som protestledare är märkligt:

Det parlamentariska systemet avskaffas och ersätts av ”en äkta konstitutionell monarki”. Val och partier ska avskaffas.

Istället för ett folkvalt parlament och en regering som godkänts av parlamentet ska ett ”folkråd” styra landet. Det ska utses uppifrån och utgöra en sorts upplyst elit av ”anständiga män” som leder landet.

Bakom resonemanget, att avskaffa systemet med partier och parlament, ligger att Suthep Thaugsuban sätter likhetstecken mellan korruptionen och det rådande demokratiska systemet.

Av 177 undersökta länder låg Thailand 2013 på plats 102 enligt antikorruptionsorganisationen Transparency International.

Köpt röster

Bland annat beskylls den nu sittande premiärministern Yingluck Shinawatra för valfusk: I valet 2011 påstås hon ha köpt röster. Samma anklagas dock även DP för.

Suthep Thaugsubans anhängare – i gula skjortor, ”de gula” – anses tillhöra en thailändsk elit, som är kraftigt monarkistisk. De kommer från tolvmiljonerstaden Bangkok och de södra delarna av landet som anses vara de mest välmående.

Premiärministerns anhängare – ”rödskjortorna” – kommer från fattigare lantliga miljöer i norr och nordöst. De anses ha gynnats av Yingluck Shinawatra och hennes bror, telekom-miljardären Thaksin Shinawatra, som avsattes som premiärminister genom en militärkupp 2006, anklagad för korruption.

Än så länge har rödskjortorna inte svarat på protesterna i Bangkok. Om de beslutar sig för att svara på de gulas protester finns det risk för sammandrabbningar, som kanske gör att militären ingriper.

Shinawatra-hat

För de gula handlar det om en kamp mot vad de anser vara familjen Shinawatras  korrumperade styressätt. Det finns ett verkligt hat mot familjen bland de gula och Thaugsuban har talat om att han ska jaga ut Yingluck ur landet.

Fjolårets stora demonstrationer mot regeringen handlade om att stoppa en lag som skulle ge den landsflyktige Thaksin Shinawatra amnesti så att han kan återvända till Thailand och politiken. Motståndarna ser Yingluck som en marionett för Thaksin.

Också då krävde de gula Yingluck Shinawatras avgång och krävde även att ett ”folkråd” skulle ersätta det nuvarande demokratiska systemet.

Valbojkott

Följden blev att Yingluck utlyste nyval. DP har uppmanat till valbojkott. Bedömare anser att partiet skulle ha små chanser att vinna valet om man hade ställt upp.

I själva verket har det politiska läget det senaste årtiondet varit gynnsamt för Shinawatra-sidan och ogynnsamt för DP. Det kan förklara att DP bojkottar valet och vill stoppa det – man hade ändå ingen chans att vinna.

Valbojkotten betyder att en seger för Yingluck Shinawatra är ganska given, om valet genomförs, men det skulle inte skapa ordning i landet. Protesterna mot henne skulle fortsätta. Än så länge verkar den thailändska krisen vara olöslig, utan kompromissmöjligheter.

Militären ingriper?

Det finns pessimister som menar att militären snart kan ingripa genom en kupp. Sedan demokrati formellt infördes 1932 har det ägt rum 18 kupper, så det finns traditioner.

Militärens ledare förnekar detta i ganska dunkla ordalag, som kan tyda på motsatsen. Men samtidigt anses militären i dag vara mer splittrad i förhållandet till de gula och de röda än vad som varit fallet tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet