BUK-missiler vid en militäruppvisning i Ryssland. Foto: TT

Pro-rysk ledare: Vi hade BUK-missiler

Uppdaterad
Publicerad

En ukrainsk rebelledare erkänner nu att pro-ryska separatister haft tillgång till den typ av missiler, som enligt amerikanska myndigheter användes när det malaysiska passagerarplanet sköts ned.

Oleksandr Chodakovskij, ledare för Vostok-bataljonen, säger i en intervju för Reuters att en annan separatist grupp hade det så kallade BUK-systemet.

Han tror att vapnen skickades tillbaka för att sopa igen spåren efter nedskjutningen, som han anser provocerades fram av Kiev.

Krimkonflikten

– Jag vet att en BUK kom från Luhansk, säger Chodakovskij.

Han tillägger att robotarna ska ha kontrollerats av Folkrepubliken Luhansk (LNR), den största rebellgruppen i provinsen Luhansk. Kraschen ägde rum i provinsen Donetsk.

– De sände troligen tillbaka den för att undanröja bevis för att den funnits på plats, säger Chodakovskij.

Han säger sig inte veta varifrån vapnen kom, men utesluter inte att de kom från Ryssland.

Skröt innan attacken

USA underrättelsetjänst har ansett det klarlagt att rysktillverkade SA-11, populärt kallat BUK, användes för att skjuta ner planet och att det troligen var ett misstag.

Chodakovskij skyller misstaget på den ukrainska militären. Han säger att Kiev visste att vapnen fanns i separatisternas händer, och att de provocerade fram robotbeskjutningen genom flyganfall mot rebellerna just när det civila planet flög över området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet