Foto: AFP

Pusslar ihop förstörda dokument som kan avslöja korruption

Uppdaterad
Publicerad

Trettio säckar strimlade dokument pusslas nu mödosamt ihop.

I Ukraina lägger nu frivilliga ett gigantiskt pussel för att kartlägga den omfattande korruption den avsatte presidenten Viktor Janukovytjs misstänks för.  Det handlar om miljontals dollar som misstänks ha försvunnit.

Remsa för remsa av räddade pappersstrimlor från Janukovitjs dokumentförstörare fogas mödosamt samman.

Materialet omfattar trettio platssäckar som hittats efter att Janukovitjs flytt landet och övergivit sitt presidentpalats Hundratusentals bitar i ett jättepussel som ska visa hur den misstänkta korruptionen gått till.

–  Jag betraktar det lite som en detektivhistoria , säger Irina Pogorzhelska en av många som arbetar runt de belamrade borden.

Sextio journalister och frivilliga arbetar med projektet som beräknas ta månader eller år att slutföra. Med hjälp av avancerad programvara som återskapar originaldokumenten hoppas man kunna bevisa hur den avsatte presidenten och hans närmaste stulit av landets tillgångar.

– Det är intressant att se om det faktiskt går att pussla ihop de  här strimlorna, menar Irina Pogorzhelska.

Hoppet är att det ska var möjligt att väcka åtal mot de ansvariga, men också att få tillbaka en del av pengarna.

– Jag vet vilket resultatet kan bli så det är ett viktigt arbete, som tyvärr inte åklagarmyndigheten kan göra, säger Irina Pogorzhelska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.