Foto: TT

Putin erbjöd halva Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En polsk toppolitiker har enligt den amerikanska tidningen Politico Magazine sagt att Rysslands president år 2008 erbjöd Polen att dela upp Ukraina mellan de två länderna.

Talmannen Radoslaw Sikorski, en tung profil inom europeisk utrikespolitik, hävdar i artikeln att Vladimir Putin redan för sex år sedan sagt till den förre polske premiärministern Donald Tusk ”att Ukraina är ett konstgjort land och att Lviv är en polsk stad och varför löser vi inte bara det här sinsemellan”.

Den 51-årige före dette utrikeskorrespondenten och ministern Sikorski var nyligen påtänkt som EU:s ”utrikesminister”, men ratades till förmån för den mindre Rysslandskritiska Federica Mogherini.

I artikeln säger Sikorski också att polska UD förra sommaren fick rapporter om att Ryssland räknat på vilka ukrainska provinser som vore lönsamma att annektera – och att Donbassregionen, där separatister vunnit långtgående självstyre, inte hörde till de områdena.

”Jag tror att Putin hade ”kompromat” (utpressningsmaterial) mot (Ukrainas förre president Viktor) Janukovytj”, säger Sikorski i artikeln, som förklaring till varför Janukovytj förra året stoppade ett strategiskt avtal med EU, vilket ledde till Majdanrevolten.

Enligt Reuters twittrar Sikorski att delar av intervjun med Politico ”övertolkats”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.