Foto: RIA Novosti/AP/TT

Porosjenko: Putin hotade sex stater med inmarsch

Uppdaterad
Publicerad

President Vladimir Putin ska ha hotat med att ryska trupper snabbt kan nå Tallinn, Warszawa, Riga, Vilnius eller Bukarest. Det skedde i ett samtal med Ukrainas president Petro Porosjenko.

Det är tyska Süddeutsche Zeitung som skriver detta. Tidningen uppger att den har kommit över en sammanfattning av samtalet som gjorts för EU.

Enligt Porosjenko ska Putin ha uttalat hotelser mot Natos medlemmar och EU.

Ukrainakrisen

Enligt den sammanfattning som Süddeutsche har tillgång till berättade Porosjenko om sitt samtal för Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

– Om jag vill, kan ryska trupper inom två dagar stå inte bara i Kiev utan också i Riga, Vilnius, Tallinn, Warszawa och Bukarest, ska Putin ha sagt till Porosjenko.

Det handlar alltså om Ukrainas, Lettlands, Estlands, Polens respektive Rumäniens huvudstäder. De fem sistnämnda är medlemmar både av EU och av Nato.

Svaghet i avslöjandet

Svagheten med avslöjandet är att det rör sig om ett nedskrivet referat, det verkar inte som om det finns inspelat – och källan är Porosjenko, som är en part i målet.

Porosjenko har också ett intresse att få direkt militär hjälp av Nato. Att framställa Putin i så dålig dager som möjligt skulle kunna ses som ett sätt att öka Natos och EU:s vilja att hjälpa Ukraina,

Putin har inte öppet hotat EU eller Nato med ett militärt ingripande.

Men redan finns ett liknande yttrande från honom per telefon till Barroso:

Kiev inom två veckor

– Om jag ville, skulle jag kunna inta Kiev inom två veckor.

Barroso refererade samtalet till EU-toppmötet i slutet av augusti. Ryssland kritiserade honom för att ha avslöjat innehållet i ett privat samtal.

Enligt EU-sammanfattningen ville Porosjenko genom att citera Putins uttalande visa hur känslomässigt laddad frågan om Natos närmande till Rysslands närmaste grannländer är för den ryske presidenten.

I samtalet ska Putin ha varnat Porosjenko för att lita för mycket på EU.

Samla negativa röster

Han ska också ha hotat med att inom EU få ihop rillräckligt med negativa röster för att hindra ytterligare negativa beslut mot Ryssland.

Enligt Süddeutsche Zeitung kan Putin syfta på att en del stater inom EU inte vill gå vidare med ännu hårdare ekonomiska straffåtgärder mot Ryssland.

Enligt sammanfattningen ska Putin ha sagt att han vill hindra att Ukraina knyts närmare EU. Detta skulle enligt Porosjenko vara en viktigare sak för Putin än få ökad kontroll över regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet