Putin: Militärt ingripande sista utvägen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president uttalade sig i dag för första gången om krisen i Ukraina. Han kallade det som skett i Ukraina för en olaglig kupp, enligt Reuters.

Vladimir Putin sade i talet att ukrainska folket ville ha förändring men att ”illegal förändring inte kan uppmuntras”.

Putin hävdade att Viktor Janukotytj fortfarande är Ukrainas president, även om han inte har någon reell makt. Men han sade att han berättat för den avsatte presidenten att han inte har någon politisk framtid och att Ryssland tagit emot Janukotytj för att rädda hans liv.

Krimkonflikten

– Janukotytj skulle ha mördats om han stannat kvar i Ukraina, sade Putin.

Putin hotade också att inte erkänna resultaten i presidentvalet som har utlysts 25 maj. Om Ukraina ska hålla val under de ”terrorlika” förhållanden som råder så kommer inte Ryssland att erkänna valresultatet, sade han.

”Alla hot kontraproduktiva”

Det finns i nuläget inget behov av ett militärt ingripande i Krimregionen, sade Putin.

Putin kallade ett ingripande ”en sista utväg”, men sade att Ryssland förbehåller sig rätten att använda alla alternativ för att försvara ryska medborgare i landet.

Den ryske presidenten skickade också ut en varning till de som hotat att införa sanktioner mot Ryssland: Bland andra USA och EU.

– Tänk på vilken skada ni gör, sade han och menade att sanktioner kommer slå tillbaka på västländerna själva.

– Alla hot mot Ryssland är kontraproduktiva och skadliga, sade han.

Hotar kalla hem ambassadör

Putin hotade också att kalla hem ryske ambassadören i USA som ”en sista utväg som han inte hoppas behövs”.

Angående Krimregionen sade Putin att de beväpnade grupper som tagit kontroll över regionen inte var ryska soldater utan lokala självförsvarsförband.

Putin sade också att Ukraina måste betala fullt pris för sin gasimport i februari, annars så kommer man att bli skyldigt Ryssland nästan två miljarder dollar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet