Ukrainas president Petro Porosjenko och hans ryske kollega Vladimir Putin tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på slottet Benouville. Foto: TT

Putin träffade Porosjenko

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands och Ukrainas presidenter träffades vid lunchen som de bjöds på av dagens värd, den franske presidenten François Hollande, på slottet Benouville utanför Caen i anslutning till firandet av Dagen D.

Vladimir Putin och Petro Porosjenko vandrade runt utanför slottet tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som dessförinnan haft ett timslångt möte med Putin.

– Kanslern uttryckte sin övertygelse om att det nu är dags, efter det internationellt erkända presidentvalet, att stabilisera situationen, särskilt i östra Ukraina. Ryssland måste leva upp till sitt betydande ansvar i den här saken, förklarade Merkel, uppgav hennes talesman Steffen Seibert efteråt.

Krimkonflikten

Den nyvalde Porosjenko kommer att installeras på sin post i morgon i en ceremoni där Ryssland närvarar i form av sin ambassadör i Kiev.

Om dagens 15 minuter korta möte kan leda någonstans återstår att se.

Vapenvila

Enligt det franska presidentkansliet ska Putin och Perosjonko ha skakat hand.

– Det var ett normalt, allvarligt utbyte mellan två ledare, sade i en företrädare för kansliet.

Medarbetare till Hollande säger också, enligt flera nyhetsbyråer, att Putin och Porosjenko kom överens om att ”detaljerade samtal” om en vapenvila mellan regeringen i Kiev och separatisterna i östra Ukraina ska inledas ”inom de närmaste dagarna”.

De två ska också ha diskuterat politiska åtgärder som ska leda till en nedtrappning av konflikten i Ukraina, inklusive ett rysk erkännande av resultatet i det ukrainska presidentvalet. Samtalen ska även behandla de ekonomiska förbindelserna mellan de två länderna.

En stund senare kom ett uttalande från Kreml om att Putin och Porosjenko haft en ”kort konversation och talat för snarast möjliga slut på blodspillan och det militära agerandet från båda partier i sydöstra Ukraina”, rapporterade ryska nyhetsbyrån Interfax.

Obama träffade Putin

Även USA:s president Barack Obama träffade den ryske presidenten i samband med lunchen på slottet Benouville.  Enligt Vita huset hade de två ett 10-15 minuter långt informellt samtal.

När Putin och Obama tillsammans med de andra ledarna skulle vara med på ett gruppfoto på slottstrappan verkade de undvika varandra men väl inomhus tog de sig tid att tala med varandra. Det var det första samtalet ansikte mot ansikte mellan de två sedan den ryska annekteringen av Krim.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet