Putin välkomnas till G20-möte

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin kommer att bjudas in till nästa toppmöte inom G20-gruppen, meddelar ordförandelandet Australien.

Intensiva diskussioner har förts om huruvida Ryssland ska bjudas in till toppmötet i november, mot bakgrund av konflikten i Ukraina och det nedskjutna malaysiska passagerarplanet. Men efter att ha sonderat läget med ”ett antal länder” meddelar Australiens finansminister Joe Hockey att en ”öppen dörr-politik” är det bästa sättet för att hålla dialogen i gång med Ryssland.

– Självklart förväntar vi oss att Ryssland närvarar på G20-mötet. De är medlemmar i G20, sade Hockey vid gruppens finansministermöte i australiska Cairns.

– Om ett land ska uteslutas av en eller annan anledning så krävs det att alla G20-medlemmar är eniga.

Vid G8:s toppmöte i Haag i våras beslutade gruppen att avbryta samarbetet med Moskva och tillsvidare kalla sig G7, med hänvisning till utvecklingen i Ukraina. Gruppen samlar de rikaste länderna i världen.

Under mötet i Australien enades också finansministrarna om att stötta ett förslag för att förhindra skatteflykt som den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD lagt fram. Planen innebär de största förändringarna hittills i internationella skatteregler för att förhindra internationell skatteflykt – något som kostar länder miljarder dollar. Även företagsledare från G 20-länderna, de så kallade B 20, gav ett starkt stöd till OECD:s plan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.