Vladimir Putin. Foto: TT

Putin vill ha samtal om sydöstra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske presidenten Vladimir Putin har för första gången fört upp frågan om vilken stat som det oroliga östra Ukraina ska tillhöra. I en intervju i TV på söndagen sade Putin att samtal bör inledas omedelbart ”om frågor gällande den politiska organisationen och statlig status för sydöstra Ukraina”, uppger ryska nyhetsbyråer enligt AFP.

Tidigare har Ryssland bara talat om en högre grad av självstyre för de regioner i Ukraina där en väpnad konflikt pågår mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister.

Ökade spänningar

En talesperson för Kreml sade dock senare på dagen att östra Ukraina bör förbli en del av Ukraina och kallade konflikten för en intern sådan, skriver Reuters.

Krimkonflikten

Utspelet följer ökade spänningar mellan väst och Ryssland rörande Ukrainakonflikten. I helgen beslutade EU:s toppar att inom en vecka ta fram konkreta förslag på betydande sanktioner mot Ryssland.

Fallskärmssoldater släppta

Samtidigt har de tio ryska fallskärmssoldater som tillfångatogs inne i Ukraina för knappt en vecka sedan återvänt hem som del i ett fångutbyte, rapporterar ryska medier. De tio ryssarna lämnades över till ryska myndigheter och i utbyte har Ryssland släppt 63 ukrainska soldater som i onsdags korsade gränsen in till Ryssland på flykt undan strider.

Ryssland förnekar att man skickar reguljära trupper till Ukraina eller att man har beväpnat rebeller. Fallskärmssoldaterna hävdas ha korsat gränsen av misstag när de patrullerade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet