Queer-frisör intar New York

Publicerad

Alla gillar en bra hårklippning. Men för en del av New Yorks HBTQ-personer, så har besöket i frisersalongen inte alltid varit en bra erfarenhet. Nu har en salong specialinriktad mot HBTQ-kunder öppnat.

Det är inte det lättaste att hitta en frisör man trivs med. Och om man dessutom i samhällets ögon är kvinna, och vill ha en traditionellt mer maskulin klippning, kan det vara än svårare.

– Jag har alltid tvekat lite inför att gå till frisörsalongen, helt enkelt för att jag inte vill ha en kvinnlig hårstil, och när de klipper kort på en kvinna, så blir det lite feminint. Det är inte min stil, säger kunden Hudson.

Bytte karriär

En kommersiell lucka som tidigare cafébiträdet Khane Kutzwell upptäckte.

– Flera vänner klagade på deras erfarenheter i frisersalonger, hur de blivit nekade att få den frisyren de ville, och att hela stämningen på salongen var fördomsfull mot kvinnor och HBTQ-kvinnor i synnerhet, säger Khane Kutzwell, ägare till Camera Ready Kutz Master Barber.

Kutzwell öppnade en salong, och för flera av områdets HBTQ-personer har en mer anpassad hårsalong inneburit en stor förändring.

– Min förra klippning var i en vanlig salong och jag höll på att flippa ut totalt. Som en homosexuell kvinna är det svårt att känna sig välkommen, säger Beverly till nyhetsbyrån Reuters.

Vill expandera

– Det är tryggt för folk att komma hit, det är ingen som dömer en eller tittar konstigt på en, säger frisören Khane Kutzwell.

Tanken är att expandera och öppna fler HBTQ-anpassade salonger, först i New York, men i förlängningen kanske även i andra delar av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.