Prinsessan Cristina Foto: TT

Rättegång mot spansk prinsessa

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens prinsessan Cristina, syster till kung Felipe VI, har kallats till rättegång för skattebrott. Ett unikt mål som anses skada kungahusets anseende.

Rättegången mot prinsessan Cristina, syster till kung Felipe VI, blir den första mot en familjemedlem till den sittande monarken i Spanien.

Beslutet fattades av en regional domstol i Palma de Mallorca, efter att prinsessan Cristina överklagat det första rättegångsbeslutet som fattades i somras.

Enligt AFP rör rättegången hjälp till skattebrott. Det ursprungliga åtalet omfattade både skattebrott och penningtvätt, något prinsessan nekat till.

Enligt åklagaren har prinsessan Cristina skott sig på suspekta affärer som hennes make, den före detta handbollsspelaren Iñaki Urdangarín, gjort. 

Tvättade pengar

Brottshärvan började nystas upp för mer än två år sedan. Då avslöjades att Urdangarín misstänktes för att ha förskingrat sex miljoner euro som betalats ur statskassan till en ideell organisation.

Prinsessan Cristina ägde tillsammans med Urdangarín företaget Aizoon, som utredarna tror användes för penningtvätt.

Ytterligare 16 personer anklagas i skattehärvan. En av dem är Jaume Matas, politisk ledare för Balearerna.

Fallet anses ha skadat det spanska kungahusets anseende, och ha bidragit till att kung Juan Carlos abdikerade, skriver tidningen El País.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.