Foto: TT

Råttinvasion vid turistmål i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Turisterna i Paris har fått sällskap på den populära gräsmattan utanför det världsberömda muséet Louvre. De flesta skulle nog vilja vara utan detta lite speciella minne från den franska huvudstaden men det finns många som värnar om det.

Det handlar om råttor, råttor som lockas av turisternas picknickrester.

Det är inte ovanligt att se råttor i Paris men det händer oftast när det är mörkt. Nu sker det i dagsljus i turisternas och parisarnas åsyn.

Det som blir över efter picknicken ska slängas i papperskorgarna som råttorna inte kommer åt men det hjälper inte när många inte tycks ha särskilt mycket emot djuren.

– Det är Råttatouille, ropar en del barn entusiastiskt.

Även de vuxna kommer att tänka på Disneyfilmen om den kulinariskt intresserade råttan.

– Kanske Råttatouille har fixat middag, säger en turist när hon ser ett tiotal råttor springa över gräsmattan.

Sover med råttorna

– Under två dagar har jag sett ett trettiotal råttor, säger en fotograf, som var i området för att ta bilder av andra sevärdheter, till tidningen Le Point.

– Folk som går förbi bryr sig inte alls. Vissa sover på gräsmattan medan råttorna springer omkring alldeles intill. Barnen närmar sig dem som om det var duvor. Folk äter sin picknick som om ingenting hänt.

De som bekämpar råttorna möter motstånd. Djurvänner tar bort utlagt råttgift och ger råttorna vatten.

–  Det finns de som inte vill att vi dödar djur, säger Jean-Claude Ndzana Ekani, som är anställd på museet och samarbetar med experter som försöker bekämpa råttorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.