Foto: TT

Razzia mot misstänkta terrorister i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En storskalig razzia mot misstänkta terrorister genomfördes i Berlin på fredagsmorgonen, skriver tidningen Bild. De misstänkta terroristerna tros ha rekryterat till terrorgruppen IS och förberett våldsdåd i Syrien.

250 poliser deltog i husrannsakningar i elva lägenheter i stadsdelarna Moabit och Wedding. Två män greps i razzian, 41 och 43 år gamla, skriver bild.de.

De gripna är misstänkta sägs driva en terroristcell som organiserar terrorresor till Syrien och värvar anhängare till IS. Gruppens ledare, den 41-åringe mannen, har turkiskt ursprung och är misstänkt för att ”leda en islamistisk extremistgrupp som består av turkiska och ryska medborgare från Tjetjenien och Dagestan”, och rekrytera dem att slåss mot ”otrogna” i Syrien, skriver AP.

Planerade våldsdåd i Syrien

Det finns inga bevis på att de två misstänkta ska ha planerat attentat i Tyskland, men de är misstänkta för att ”förbereda allvarliga våldsdåd mot syriska staten”.

De lägenheter polisen gick in i ska vara kopplade till islamistiska radikala salafister.

Den misstänkte tros ha kommit in i Syrien via Turkiet förra året för att få träning i att strida och rekrytera för IS. Enligt åklagarna ska han ha återvänt till Tyskland i augusti.

Lång utredning

Tidigare har en 26-årig man av tunisiskt ursprung gripits. Han misstänks ha anslutit sig till IS i Syrien, uppger federala åklagarämbetet.

Ytterligare tre män i misstänkta, men det finns ännu inte nog bevis för att gripa dem, uppger tysk polis.

Razzian ska ha föregåtts av en månads lång utredning kring en liten grupp turkiska extremister med bas i Berlin. Även räden mot misstänkta terrorister i Bryssel ska ha föregåtts av en lång utredning, men enligt tysk polis finns ingen koppling till vare sig terrorister i Bryssel eller dådet i Paris.

– Det är en ren slump, säger Martin Steltner, talesperson för Berlins åklagarmyndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.