Foto: TT

Blandade reaktioner hos radikala muslimer om skolattacken

Uppdaterad
Publicerad

Bland radikala muslimer är reaktionerna på skolattacken i Pakistan väldigt olika. En del fördömer attacken medan andra beskriver den som en vedergällning.

Bland radikala muslimer har våldshandlingarna diskuterats och reaktionerna är olika på sociala medier.

Det finns de som fördömer dödandet av oskyldiga barn, andra lägger skulden på den pakistanska armén eller beskyller västmedia för att vara selektiva när det gäller vilka brott i världen som de rapporterar om och vilka brott som fördöms.

Twitter-användaren ”Shariah4All” som hävdar att hon ”har ingen anknytning till IS”, har använt sociala medier flitigt för att uttrycka sina åsikter, som är klart för den islamiska statens propaganda.

”Jag vet att jag har upprört många av mina bröder och systrar när jag fördömde talibanernas attack i Peshawar! Ledsen men fel är fel! ” skriver hon.

I en tidigare tweet skriver hon: ”Jag är i fullständig chock över talibanernas massaker i Peshawar! Hur kan detta hända? Hur kan de göra så här mot barn! En ond handling. ”

”Cheshire Cat” kommenterade: ”Alla gör misstag antar jag, men jag är säker på att den pakistanska armén har dödat en massa barn i talibankontrollerade områden”.

”En vedergällning”

Många andra rättfärdigade massakern och beskriver den som en vedergällning.

”Ibrahim” skriver i en twitterdiskussion: ”Jag tror att många talibankrigare i samma ålder har dödats men aldrig kallats barn i medierna.”

Ett Facebook-konto som har namnet ”Mizanur Rahman” kallade brottet ”en oundviklig incident”:

”Barnens död är mycket tragisk, må Allah ge paradiset till alla barn som dog i korselden under dessa strider mellan Pakistan och muslimer. Men oavsett om vi håller med eller inte angående denna taktik, måste vi vara noggranna i vår rapportering kring det som händer. Målet för TTP var inte barnen utan de officerare som deltog i examensceremonin och som också var beväpnade och sköt tillbaka.”

I tidigare statusuppdateringar hävdade han att talibanerna hade riktat attacken mot vuxna soldater och att soldaterna sköt tillbaka och att ”vissa” barn dödades i korselden, trots alla ”talibanernas ansträngningar att förebygga olyckor bland barn”.

Allierade med USA

På Facebook-kontot ”Salahudeen Islam” stod att läsa:

”Medan jag starkt fördömer attacken mot skolan i dag, är jag övertygad om att detta hände eftersom Pakistan har blivit en bundsförvant i korståget mot muslimer. Så länge Pakistan fortsätter strida i det amerikanska korståget kommer Pakistan att få uppleva fler sådana här sorgliga incidenter, antingen genom attacker från beväpnade män eller drönare eller det pakistanska flygvapnet. Oskyldiga kommer att fortsätta att dö.”

”Moazzam Begg”, som beskriver sig som en före detta Guantánamo-fånge och har mer än 11.000 följare, twittrade:

”Tusentals barn har dödats av drönare och Pakistans armé, men massakern på barn, som tillskrivs de pakistanska talibanerna, är galen och sjuk.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.