Foto: SVT

Damm hotar brista i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Vestlandet i Norge har drabbats av översvämningar och jordskred.

Minst fem hus har under natten till onsdagen spolats ner i floden i Odda i Hordaland i västra Norge till följd av översvämningar och ymnigt regnande i området. Fler hus riskerar att döma också förloras till vattenmassorna.

Floden rinner rakt igenom Odda centrum och enligt vittnen har den svämmat över långt över sina bräddar. Den norska polisen utesluter inte att ännu fler hus kan bli förstörda.

– Vattentillförseln är så kraftig att den gräver ur grunderna under husen. Vi har evakuerat över 30 personer, lyckligtvis är ingen skadad, säger ansvarigt polisbefäl Morten Kronen till NTB.

Under tisdagskvällen inleddes förberedelser för att evakuera Odda sjukhus efter att en syrgastank kommit under vatten. Man fruktade att tanken kunde explodera, men när det stod klart att det inte förelåg någon explosionsrisk avbröts evakueringsplanerna.

Problem i Voss

I Voss kommun var det strömavbrott, stängda vägar, stoppad järnvägstrafik och vattenfyllda källare.

– Det är väldigt mycket vatten och vi vet inte hur länge det kommer att vara. Vi hoppades nå toppen i eftermiddags men vattnet fortsätter att stiga, sade kommunordförande Hans Erik Ringkjøb till NTB vid 18-tiden på kvällen.

Damm hotar brista

I Høgabru i Flåmsdalen hade stora vattenmassor börjat ansamlas på tisdagskvällen efter att det blivit stopp i en avrinningstunnel. Polisen varnar därför för att dammen i området kan brista och kraftiga översvämningar kan drabba Flåmsdalen till följd.

Norges vattendrags- och energidirektorat (NVE) utfärdade under dagen en varning på högsta nivå om översvämningar i Voss. För flera andra platser i Hordaland och i Sogn och Fjordane har det utfärdats varningar på nivå tre av fyra.

I Voss var flera orter utan ström sedan en transformatorstation hamnat under vatten. Huvudleden genom Voss, E16, var stängd på flera sträckor. Det samma gällde Bergenbanan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.