Marja Manninen, reporter på Yle, befann sig i Donetsk när planet störtade. Foto: SVT/TT

Reporter på plats: ”Fruktansvärda syner”

Uppdaterad
Publicerad

Omvärlden försöker utreda vad som egentligen hände när planet sköts ner, anhöriga sörjer och fortfarande letar man efter kroppar runt flygplansvraket i Ukraina. Journalisten Marja Manninen var en av de första som anlände till platsen och hon vittnar om en stad i chock.

Marja Manninen, som är reporter på finska Yle, befann sig i Donetsk för att rapportera från Ukraina när planet störtade. Hon var en av de första journalistena på plats och hon har även under fredagen varit på olycksplatsen.

– Jag kom dit i morse och det var en fruktansvärd syn, ingen har hunnit ta undan något. Det ligger delar av planet och kroppar överallt på fältet som är ganska stort. Jag är förvånad att alla hus här omkring klarade sig, säger hon.

Krimkonflikten

Invånare i chock

Stämningen i staden Grabovo i östra Ukraina där planet slog i marken är orolig. Området är kontrollerat av proryska separatister och invånarna säger att de längtar efter förändring.

– De som bor här i närheten är chockade och många gråter. Man är tacksamma över att planet inte slog ner i byn. Nu hoppas man att myndigheterna ska lyssna på lokalbefolkningen och inleda förhandlingar, säger Marja Manninen.

Förhandlingar pågår

Marja Manninen berättar att på hotellet där hon bor pågår under fredagskvällen förhandlingar mellan myndighetspersoner och separatister.

– Men jag vet inget om vad som sägs.

Hon berättar också att separatisterna låter myndighetspersoner leta bland vrakdelarna, och att man låtit internationella och ukrainska experter komma till platsen för att utreda händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet