USA:s transportsäkerhetsmyndighet hittar regelbundet vapen som gömmer sig i vad som ser ut som vanliga föremål. Överst på bild en kniv i form av en bläckpenna. Nederst på bild ett så kallat stridsgissel, en typ av slag- och kastvapen. Foto: TSA

Resenärernas galet olagliga bagage

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut som ett läppstift, en bläckpenna och en käpp – men visade sig vara någonting helt annat. Vissa amerikanska flygresenärer tar till alla möjliga knep för att få med sig otillåtna föremål på resan.

I ett blogginlägg summerar den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten TSA resenärernas olagliga, och något ovanliga, bagage som de försökt få med sig ombord på flygplan under 2013.

Granater, kaststjärnor, kranium och ett pepparsprej som såg ut som ett läppstift var några av TSA:s fynd bland bagagen. Men vissa otillåtna föremål var mer dolda än andra.

Gömmer knivar i olika saker

TSA-anställda stöter regelbundet på fall där resenärer försökt dölja saker de egentligen inte får ta med sig ombord på planet. I käppar, kreditkort och kammar har det flera gånger gömt sig knivar, skriver bloggförfattaren.

Men förra året skiljde sig några upptäckter från mängden. Man hittade då knivar i bland annat en bläckpenna, hårddisk, kudde och i ett läppstift.

Vapen beslagtogs

Totalt ska man ha hittat 1.813 skjutvapen under 2013, varav 80 procent var laddade. Det är enligt TSA en ökning med 16,5 procent sedan året innan.

Flest vapen, 111 stycken, beslagtog man på Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport, som ligger utanför Atlanta och är världens mest trafikerade, sett till antalet passagerare. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.