Revolt hotar Obama

Uppdaterad
Publicerad

Barack Obama hotas nu av en revolt från sitt eget parti. Orsak: Kaoset kring hans viktigaste fråga, sjukförsäkringen.

Det är ängsliga demokratiska kongressledamöter som nu fruktar att de inte väljs om i valen nästa höst.

Svåra bakslag

Obamacare

Obamas sjukvårdsförsäkring, Obamacare, har drabbats att svåra bakslag. Webbsajten där man skulle anmäla sig har inte fungerat på över en månad.

De första siffrorna, som nu har publicerats, visar att bara knappt 27.000har anmält sig via sajten healthcare.gov – och målgruppen är 50 miljoner oförsäkrade. Det är pinsamt och katastrofalt för Obama.

Och hundratusentals och åter hundratusentals amerikaner har fått besked från sina försäkringsbolag om sin privata försäkring: De kan inte fortsätta med den längre. De måste in i Obamacare, där premierna kan bli högre.

Orsaken till detta är att dessa privata försäkringar inte täcker lika mycket som Obamacare. Obama anser därför att det är rätt att de upphör för att ge medborgare chansen att teckna en bättre försäkring.

Mycket dyrare

Problemet är att många får beskedet att den nya försäkringen blir mycket dyrare.

Och det är detta som är ett hot mot Obama.

För det första därför att han upprepade gånger lovade att de som hade försäkringar inte skulle behöva ge upp dem. Han har alltså beslagits med lögn.

För det andra är det nu en rad demokrater som vill ge de privat försäkrade rätt att behålla sina gamla försäkringar.

De hotar att på fredag i representanthuset rösta med ett republikanskt förslag som just innebär att folk ska kunna behålla de gamla försäkringarna.

Grundskott mot Obamacare

Vita Huset menar att detta är ett grundskott mot hela idén med Obamacare. Avsikten var att försäkra de oförsäkrade och samtidigt ge andra bättre försäkringar.

För första gången ser det alltså ut som om den demokratiska enigheten om Obamacare håller på att spricka.

Det är alltså val till hela representanthuset och en tredjedel av senaten i början av november 2014. Många kongressledamöter har börjat frukta sina omval på grund av alla problem med Obamacare.

Amerikanska medier beskriver ett uppretat möte som demokratiska politiker hade på onsdagen med Obama-medarbetare i Vita Huset. Politikerna anklagade Vita Huset (läs: Obama) för att ha försvårat deras ställning ute i valkretsarna genom att ge felaktiga uppgifter.

Uppror

Det är ett klart uppror mot Barack Obama. Hans parti har hittills lyckats hålla en enad front mot republikanernas ständiga attacker mot Obamacare.

Även förre presidenten Bill Clinton har nu talat för att de som har en privat försäkring ska kunna behålla den.

Ett liknande förslag som det republikanska i representanthuset håller på att utformas i den andra av kongressens kamrar, senaten. Men där är det en demokratisk representant som filar på ett förslag som ska försöka ställa till rätta det Obama har ställt till med.

Presidentens medarbetare försöker nu hitta en lösning. Men om det kommer före omröstningen på fredagen är det ingen som vet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Obamacare

Mer i ämnet