Foto: TT

Risk för religiöst inbördeskrig

Uppdaterad
Publicerad

Enligt aktivister i Irak slåss Isis nu tillsammans med flera andra grupper. Bland annat avhoppade irakiska militärer, lokala klaner och före detta soldater från Saddam Husseins gamla armé.

De extremistiska jihadisterna Isis som på bara ett par dagar intagit flera stora städer i nordvästra Irak, har nu öppnat två fronter och är med snabb takt på väg mot Bagdad, både från nordväst och nordöst där de befinner sig mycket nära gränsen mot Iran.

Enligt Alwaleed Yahya al-Jubour, en aktivist i provinsen Diyala, där striderna börjat i dag håller striderna på att bli allt mer sekteristiska. Det som från början såg ut som en islamistisk terrorgrupps offensiv håller på att förvandlas till ett inbördeskrig mellan shia- och sunnimuslimer.

Terroriströrelsen IS

Saddams gamla armé strider med Isis

Han berättar att Isis får hjälp av ett stort antal andra stridande grupper.

– Bland dem finns både avhoppare från den Irakiska armén och före detta soldater från Saddam Husseins gamla armé, säger Alwaleed Yahya al-Jubouri.

Även andra aktivister har rapporterat om att ett växande antal olika grupper nu strider med jihadisterna.

Många stödjer rebellerna

Sent under torsdagen intog rebellerna städerna Jalawla och Saadiya i provinsen Diyala i västra Irak sedan militären övergivit sina posteringar där, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Flera byar i bergen runt omkring uppges också kontrolleras av rebellerna och det pågår strider mellan irakisk militär och nära Baquba, fem mil norr om Bagdad.

– I flera av städerna har stora delar av befolkningen tagit emot Isis och dess allierade med öppna armar eftersom sunniterna här anser sig vara diskriminerade av den shiamuslimske premiärminister Malikis regeringstrupper, säger Alwaleed Yahya al-Jubour. 

Rebellernas snabba frammarsch som har chockat omvärlden kan delvis förklaras av att den irakiska armén i de områden som rebellerna attackerat ofta övergivit sina posteringar.

– De soldater som är placerade här kommer ofta från andra regioner och har därför inget förtroende hos lokalbefolkningen.

Risk för religiöst inbördeskrig

– I och med att armén lämnar sina posteringar är risken nu stor för att regeringen kommer att använda sig av shitiska milisgrupper. Samtidigt ser många sunnimuslimer jihadisternas frammarsch som ett sunnitiskt uppror eller till och med en revolution.

Våldet eskalerar i snabb takt och risken är stor för att vi kommer att se en krigssituation i Bagdad inom bara ett par dagar, säger Alwaleed Yahya al-Jubour.

Shialedare uppmanar till våld

Under fredagen har även Isis-styrkor för andra gången samlats runt staden Samarra, där den för shiamuslimer heliga gyllene moskén ligger. Ett blodigt attentat mot moskén 2006 var en utlösande faktor till den explosion av våld mellan sunni- och shiamuslimer som skakade Irak 2006-2007.

En av Iraks mest inflytelserika företrädare för landets shiamuslimer, ayatolla Ali al-Sistani, har i dag upmanat folk att ta upp vapen för att försvara landet mot de annalkande sunniextremisterna.

Även det shiamuslimska Iran som stödjer Iraks premiärminster Nuri al-Maliki säger att de inte kommer att tillåta terrorsternas frammarsch i Irak och enligt CNN säger en irakisk officiell källa att det iranska revolutionsgardet redan är på plats i Irak redo att att möta jihadisterna.

För att göra situationen ännu mer komplicerad har även kurdiska styrkor passat på att inta stora områden i norr som kurderna i årtionden försökt ta kontroll över, skriver AFP.

USA oroade men ännu ingen militär hjälp

Det amerikanska utrikesdepartementet meddelar att flera hundra amerikaner som arbetar vid företag som levererar krigsmateriel i Irak av säkerhetsskäl har flyttats från flygbasen Balad norr om Bagdad.

President Barack Obama sade  under fredagen att USA inte kommer att skicka några marktrupper till Irak, men att de tittar på andra alternativ för att hjälpa Iraks ledare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet