Ett av råden från Röda Korset i Kenya. Foto: Skärmdump.

Röda Korset i Kenya uppmanar kvinnor klä sig ”anständigt”

Uppdaterad
Publicerad

I en kampanj uppmanar kenyanska Röda Korset kvinnliga fotgängare att ”klä sig anständigt” för att inte distrahera.

Trafiken i den kenyanska huvudstaden Nairobi klassas som bland de värsta i världen.

I en något annorlunda kampanj uppmanar nu kenyanska Röda Korset kvinnliga fotgängare att ”klä sig anständigt” för att inte distrahera bilister.

Det var på via Twitter som kenyanska Röda Korset idag skickade ut uppmaningen:

”Ladies Dress modestly. Do not dress to call attention to yourself, this may lead to distracted driving”, lyder meddelandet från Röda Korset.

Livsfarlig trafik i Nairobi

Vi som kör bil i Nairobi vet att det ibland är en strid på liv och död i korsningarna. Stadens minibussar, så kallade Matatus, är erkänt livsfarliga. Finns det inte plats på gatan tar de ofta vägen upp på trottoaren. Eller i mötande körfält, även om det kommer bilar där.

Lättklädda kvinnor har, mig veterligen, inte setts som ett akut trafikproblem. Men uppenbarligen känner Röda Korset här sig manade att komma med förhållningsregler för kvinnors kläder. Än så länge har de inte publicerat några andra riktlinjer för hur kvinnor bör klä sig, annat än blygsamt.

Kampanjen kommer kort efter internationella protester mot den 16-åriga flicka i Kenya som våldtagits av sex män och sedan slängts i ett dike.

Röda Korset gick på fredagen ut med en slags ursäkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.