”Romer måste inkluderas i integrationsprocessen”

Uppdaterad
Publicerad

För att den ungerska regeringens insatser med att introducera romska barn tidigare till förskolan ska fungera måste regeringen också jobba mot diskrimineringen mot romer. Det säger Veli Brijani, producent på Radio Romano på Sveriges Radio.

– Visst låter förslaget bra för vissa romer, men hur kan man hjälpa en fattig familj som inte har de grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda att kunna ta sina barn till förskolan? De bor i ghettoområden i kåkstäder och får inte möjlighet att arbeta, säger Veli Brijani.

Ett av syftena med att införa obligatorisk förskola från tre år ålder är att föräldrarna då kommer kunna söka jobb. Men Veli Brijani menar att den diskriminering som romer möter i Ungern hindrar människor från att ta sig ur utanförskapet.

– Om man är diskriminerad på arbetsmarknaden, hur ska man hitta jobb?

Han är nyfiken på hur lagen nu kommer att tillämpas lokalt.

 – I en stad som heter Miskolc som är Ungerns fjärde största stad bor många romer i fattigdom, utanförskap, stor arbetslöshet. Lokalt finns det lagar som diskriminerar romer.

Veli Brijani säger att det är viktigt att romer är inkluderade i integrationsprocesser för att insatserna ska ge utdelning.

– Romer vill själva vara delaktiga i processen, men så länge man ser på romer som ett problem så kommer man ingenstans. Då isolerar de sig och lever i segregationen, men om de känner sig delaktiga i processen då kommer man längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.