Romsk aktivist får Wallenbergpris

Uppdaterad
Publicerad

Filmaren Elmas Arus får Europarådets nya pris.

Som åttaåring visades Elmas Arus upp av sin rektor som ett exempel på ett ”smutsigt barn”. Nu belönas den romska aktivisten och dokumentärfilmaren från Turkiet med Europarådets nya Raoul Wallenberg-pris för sitt arbete med den romska organisationen Zero Discrimination Association.

– Jag vill använda pengarna för att hjälpa unga romer som vill studera vid universitet. Vårt enda vapen är utbildning, sade Arus vid ett Sverigebesök nyligen.

I motiveringen från Europarådet heter det att hon ”har gjort enastående insatser för att öka medvetenheten om romers situation i Turkiet och på andra ställen”.

Raoul Wallenberg-priset på 10.000 euro kommer att delas ut första gången den 17 januari 2014, och därefter vartannat år. Den 17 januari är det datum då svenske Wallenberg greps i Budapest 1945. Priset ges till en person eller organisation som utfört extraordinära humanitära insatser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.