Foto: Scanpix

Rösten kan avslöja Parkinsons sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Matematiska beräkningar kan upptäcka Parkinsons sjukdom genom att människors sätt att tala jämförs.

Forskaren och matematikern Max Little, vid brittiska Oxford University, har upptäckt attsymptomen vid Parkinsons sjukdom kan identifieras digitalt med en algoritm som analyserar hur människor pratar.

I ett blindtest med olika inspelade röster lyckades Littles system upptäckaförsökspersonerna som led av Parkinsons sjukdom med en träffsäkerhet på 86procent.

Littles teknik fungerar genom att ett system med en databas lär sig attkänna igen förändringar i sättet varpå människor pratar.

-Vi samlar en stor mängd data med inspelningar med personer som vi vetlider av sjukdomen, och personer som vi vet inte har sjukdomen, och så tränarvi databasen att lära sig att separera sjukdomssymptomen från andra faktorersom kan påverka rösten, säger Max Little till BBC.

Påverkar talet

Parkinsons sjukdom kan vara mycket handikappande för de som drabbas, ochdet går inte att ställa diagnos med hjälp av blodprov. Sjukdomen orsakas av attnervceller som producerar dopamin i hjärnan bryts ned, med följden att densjuke får besvär med långsamhet, skakningar och stelhet.

Parkinson kan också göra talet svagare och mindre tydligt, och en människas sätt att prata kan förändras av många anledningar, som rökningoch förkylning.

-Men det handlar inte bara om att lyssna efter darr på rösten. Etteventuellt darr måste analyseras tillsammans med en rad andra faktorer, somtill exempel om personen i fråga råkar vara förkyld, säger Little.

Max Little hoppas nu att tekniken ska kunna användas av läkare inom två år.

Svårt få diagnos

Enligt Karl-Gunnar Skoog, ordförande i Svenska Parkinsonförbundet, är detett stort problem för Sveriges parkinsonsjuka att det kan ta så lång tid att fåen diagnos. Inbyggt i sjukdomen är att hjärncellerna dör i allt raskare takt,men det går att få lindrande mediciner.

-Under tiden man går utan diagnos tappar man viktig behandling. Visar detsig att den här nya digitala tekniken för att identifiera sjukdomen fungerar ärdet ju fantastiskt. Det skulle kunna spara mycket lidande, säger han.

-Det här är inte tänkt att ersätta specialistläkare, utan snarare hjälpatill att på ett billigt sätt identifiera de personer som har en förhöjd riskatt drabbas av sjukdomen. Och för dem som redan har fått diagnosen, kan testethjälpa läkarna att hitta rätt behandling genom att kartlägga hur symptomen artarsig mellan återbesöken, säger Max Little.

Fakta

Fakta: Parkinsons sjukdom

I Sverige finns ungefär 20.000personer som har Parkinsons sjukdom.

Parkinsons sjukdom orsakas av att nervceller i hjärnan som producerardopamin bryts ned.

Huvudsakliga besvär är långsamhet, skakningar och stelhet.

Sjukdomen harett långsamt förlopp där symtomen ökar efterhand. Det är inte förrän enrelativt stor andel nervceller i det drabbade området skadats som symtomenkommer.

Parkinsonssjukdom drabbar främst personer över 50 år.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.