Fallande rubel hotar jobben i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska ekonomin går allt sämre, rubelkursen störtdyker, inflationen ökar och tillväxten minskar. Nu känns det i plånboken när ekonomin bromsar in.

Bovetegryn är något som man ser till att ha hemma i sämre tider, man har till och med börjat hamstra bovetet. Har man bara det hemma ordnar det sig brukar ryssarna säga. Men det finns anledning att oroa sig. Ruben har fallit med 40 procent mot dollarn, kapitalflykt och västs sanktioner gör också att utländska investerare tvekar.  

Bara hälften så mycket nu

Även jobben hotas. På arkitektbyrån Zaoplan har beställningarna minskat.

– De är bara hälften mot tidigare och vi tjänar också bara hälften mot tidigare, berättar Pavel Gerasimov.

Samtidigt går priserna upp men inte lönerna.

– Både mat och bensin har blivit dyrare, säger Pavel Gerasimov.

Priserna upp – lönerna stilla

När konsumtionen sjunker med rubeln får vanliga konsumenter troligtvis ingen löneförhöjning, något som borde ske i början av nästa år.

– Ryssland kan räkna med recession nästa år, kanske en procent, berättar Dmitrij Kotiubenko, ställföreträdande chefredaktör på finanstidningen RBK Daily.

Uthållighet och omställning

På arkitektbyrån vill man inte tro det värsta. Överlevde man krisen 2008 borde det gå även denna gång.

– Vi kan vara smidiga och kanske arbeta mer med privata beställningar snarare än stora projekt som tidigare, berättar Sergej Volkov på arkitektbyrån Zaoplan.

Se hela inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.