En ukrainsk soldat vid en vägspärr i Donetsk i östra Ukraina. Foto: TT

”Rysk konvoj får inte komma in i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

En rysk konvoj med humanitär hjälp ska vara på väg till östra Ukraina i samarbete med Internationella Röda Korset. Men nu säger en talesperson för Ukrainas militär att konvojen inte kommer att släppas in i Ukraina.

På tisdagsmorgonen gav sig 280 fordon med humanitär hjälp av mot Ukraina, uppger den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass enligt Reuters. Tusentals människor i området befaras sakna tillgång till vatten, el och medicinsk hjälp, enligt organisationen.

Men det finns en oro för att hjälpen är en rysk krigsstrategi, och under tisdagsförmiddagen citerar flera nyhetsbyråer en talesperson för Ukrainas militär som säger att hjälpkonvojen inte kommer att släppas in i Ukraina.

Samarbete med Röda Korset

Enligt en rådgivare till Ukrainas president kommer Internationella rödakorskommittén (ICRC), att flytta över förnödenheterna från den ryska konvojen till andra fordon vid den ukrainska gränsen, och därefter transportera in dem i landet.

ICRC uppger att de krävt säkerhetsgarantier från båda parter och att organisationen tillåts leverera den ryska hjälpen med respekt för dess fundamentala principer kring neutralitet och oberoende.

Den ryske presidenten Vladimir Putin sade på måndagen att Ryssland, i samarbete med ICRC skulle skicka hjälpkonvojen till östra Ukraina. ICRC uppger att de fört samtal med ukrainska och ryska myndigheter om Rysslands hjälpinsats.

Andre Loersch, en talesperson för ICRC säger enligt nyhetbyrån AP att han inte har någon information om innehållet i hjälpinsatsen och att han vet inte vart i östra Ukraina den är på väg.

Litar inte på Ryssland

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius säger enligt Reuters att en humanitär aktion kan vara en täckmantel för Ryssland att ta sig in i landet.

Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen bedömer att en rysk invasion är ”högst sannolik”.

– Vi ser att Ryssland bygger vidare på förevändningarna för en sådan operation under skenet av en humanitär aktion, och vi ser en militär närvaro som kan användas för sådana olagliga operationer i Ukraina, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.