Foto: TT

Rysk polis stoppade gay-aktivister

Uppdaterad
Publicerad

En liten grupp gay-aktivister utmanade de ryska myndigheterna när de i dag försökte genomföra en demonstration i centrala Moskva. Demonstrationen var tillägnad Conchita Wurst, den österrikiska dragshowartisten som vann årets Eurovision Song Contest.

Två kvinnor greps med en regnbågsflagga i handen. Aktivister körde omkring på angränsande gator med en Lada-bil draperad med regnbågsflaggor med Wursts signaturmelodi ”Rise like a phoenix” på högsta volym.

Polisen körde iväg resten av den lilla skara aktivister som hade samlats på ett torg som symboliskt hade namngetts efter Wurst.

Syftet med demonstrationen var att rikta uppmärksamheten på HBT-personers rättigheter. Ryska myndigheter har under flera år förbjudit prideparader och liknande evenemang. Man har också skärpt lagstiftningen och förbjudit ”homosexuell propaganda” riktad till barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.