Rysslands energiminister Novak och Ukrainas energiminister Prodan skakar hand efter att gasvtalet undertecknats. Foto: TT

Rysk-ukrainsk gasuppgörelse klar

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har gått med på att återuppta gasleveranserna till Ukraina.

Ukrainarna klarar kylan i vinter trots de infrysta relationerna med Ryssland. Ett avtal har efter tuffa trepartsförhandlingar med EU slutits om återupptagna ryska gasleveranser.

De EU-ledda samtalen för att lösa gastvisten mellan länderna inleddes på onsdagen efter att läget varit låst sedan juni då Ryssland kapade gastillförseln till Ukraina. Samtalen fick brytas sent på natten och fortsatte på torsdagen, tills vid 23-tiden EU:s energikommissionär Günther Oettinger och de båda ländernas energiministrar skrev på avtalet som innebär att Ryssland återupptar gasleveranserna från november åtminstone fram till mars 2015.

”Ekonomiskt förnuft”

– Jag är glad att politiskt ansvarstagande, samarbetets logik och simpelt ekonomiskt förnuft har segrat, sade EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso efter att dokumenten skrivits under.

Enligt Reuters blir priset 378 dollar per tusen kubikmeter fram till årsskiftet och därefter 365 dollar, i en affär som enligt Oettinger – som slutar som kommissionär på fredagen – är värd 4,6 miljarder dollar för Ryssland.

Ekonomiskt krisande Ukrainas skuld på 3,1 miljarder dollar ska betalas av i två delar, en omedelbart och nästa vid årsskiftet – till förra vinterns pris 268,5 dollar per tusen kubik. Enligt Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk, i kommentarer citerade av Interfax, står EU som garant för att Ryssland inte höjer priset – och är berett att i annat fall själv kompensera Ukraina.

Förskott hädanefter

Ryssland insisterar vidare på förskott från och med nu och förra veckan bad Kiev EU om ett lån på ytterligare två miljarder dollar.

– Ryssland har alltid varit och kommer att förbli en pålitlig gasleverantör till Europa, säger den ryske energiministern Aleksandr Novak enligt Reuters.

Den långtgående tvisten har bland annat handlat om att Moskva kräver att den nya västvänliga Ukraina-regeringen betalar ett högre pris än tidigare för den ryska gasen. Trots det är avtalet nu ”kanske den första glimten av en avspänning i förhållandet mellan de två grannländerna” sade Günther Oettinger efter den dubbla kvällsmanglingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.