Rysslands importstopp av europeiska jordbruksprodukter slår hårt mot päronodlarna i Belgien. Därför har man nu startat en kampanj i sociala medier där man gör narr av Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Twitter/SVT

Belgare gör narr av Putin på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands importförbud på jordbruksprodukter har slagit hårt mot belgiska päronodlare, som har svårt att bli av med sin frukt. Nu svarar belgarna med en kampanj i sociala medier där man gör narr av Rysslands president Vladimir Putin.

Det är skördetid i Belgiska Limburg. Här odlar man päron, framför allt av sorten ”conference”, som säljs till hela Europa och som står för 50 procent av päronexporten till Ryssland.

– I går förblev 80 procent av päronen osålda. Vi vet inte vad vi ska göra av frukten. Det är förmodligen bättre att låta den sitta kvar på träden, eftersom det kostar att plocka och lagra den, säger Philippe Appeltans, som är VD för företaget LTV.

Krimkonflikten

EU:s stöd inte tillräckligt

LTV köper in frukten från de lokala producenterna i regionen och säljer den sedan vidare till hela Europa, bland annat till Sverige.

Appeltans lägger till att han inte alls tycker att det är rätt att lokala företagare drabbas av de politiska besluten som EU:s ledare tar.

– EU har utlovat ett visst stöd, men det är långt ifrån tillräckligt, säger han, och hoppas på mer stödpengar från framför allt EU-kommissionen.

EU:s ekonomi är svag för tillfället och det kan man inte lasta sanktionerna för, säger Daniel Gros, som är ekonom på tankesmedjan CEPS – Center for European Policy Studies.

Men om sanktionerna, som han menar från rysk sida bryter mot WTO:s handelsregler, fortsätter riskerar de att ha en inverkan på den europeiska ekonomins utveckling.

– Vi kommer inte få en speciellt stor ökning av tillväxten för eurozonen nästa år. Alla de här små störningarna är allvarliga för den sköra ekonomin.

Kampanj ökar konsumtionen

Invånarna i Limburg i nordöstra Belgien stöder sina fruktproducenter, och efter att effekterna av den uteblivna exporten till Ryssland uppmärksammades i belgisk TV har sociala medier svämmat över med bilder på päronätande belgare, så kallade ”peerfies” istället för ”selfies”. Man har också tweetat slogans med ordlekar om Putin, Ryssland och ordet päron.

Uppmärksamheten kring den minskade försäljningen har fått effekt. Den inhemska konsumtionen har ökat med nästan 40 procent. Men det är för lite och nu väntar man på ett större stödpaket från EU.

I dagsläget ser det ut som om producenterna helt enkelt får låta frukten sitta kvar på träden, och samtidigt hoppas på att Ryssland inte hittar nya marknader. Då kanske man kan överleva vintern och komma tillbaka med exporten av det ”gröna guldet”, som de lokala päronen kallas, till hela världen inklusive Ryssland.

Fakta: Sanktioner och importförbud

EU, USA och flera andra västländer har infört sanktioner mot Ryssland som en följd av konflikten i Ukraina. Sanktionerna riktar sig mot flera företag och organisationer, och omfattar reseförbud för personer som bedöms ha koppling till konflikten.

Som svar har Ryssland infört ett ettårigt importförbud för frukt, grönsaker, kött, fisk, mejeriprodukter från USA, EU, Australien, Kanada och Norge.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet