Foto: TT

Ryske utrikesministern lämnade krismöten

Uppdaterad
Publicerad

Flera militäranläggningar har intagits på Krim, och i Donetsk har pro-ryska grupper stormat och återtagit en byggnad och åter hissat den ryska flaggan. Rysslands utrikesminister har utan framgång uppmanats att träffa representanter från Ukrainas nya styre.

I Paris trappades de diplomatiska ansträngningarna upp för att lösa krisen i Ukraina. USA:s utrikesminister John Kerry träffade sin ryske kollega Sergej Lavrov och uppmanade honom att delta i direktsamtal med Ukraina.

Men under kvällen lämnade Lavrov Paris utan att ha träffat representanter från Ukraina.

Krimkonflikten

– Vi ska fortsätta samtalen de kommande dagarna för att se hur vi kan normalisera situation och lösa krisen, sa Lavrov när han lämnade franska utrikesministeriet.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att nya möten ska äga rum i Rom på torsdagen och att målet är lösa krisen genom samtal.

Direkta samtal har också ägt rum mellan Ryssland president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Baser intagna

Tidigare under dagen intogs två ukrainska militärbaser delvis av ryska trupper. Rysslands president Vladimir Putin har sagt att soldaterna på Krim inte är ryska utan från ”lokala självförsvarstrupper”. Men soldater som TT talat med utanför en ukrainsk militärbas i staden Bakchisarai, mellan Simferopol och Sevastopol, säger att de är ryssar men berättar inte från vilket förband. Befolkningen på plats lovprisar deras närvaro:

– De är våra ärade gäster! Allt fungerar tack vare dem – se dig omkring, inget skjutande, inga döda, säger en man.

Konfrontationer i öster

Tiotals människor har skadats när ryssvänliga demonstranter tagit tillbaka en regeringsbyggnad i staden Donetsk i öster och hissat den ryska fllaggan. Några demonstranter hade blodiga ansikten efter att ha försökt ta sig igenom polisleden, uppger AFP.

I morse evakuerade ukrainsk polis byggnaden och hissade den ukrainska flaggan.

Läckt samtal pekar ut oppositionen

Ett läckt telefonsamtal mellan Estlands utrikesminister Urmas Paet och EU:s utrikeschef har fått stor uppmärksamhet under dagen. En stund in i samtalet som ägde rum den 26 februari, pratar Paet vad som hände när många dödades under demonstrationerna på Självständighetstorget i Kiev. Han nämner bland annat att personer från båda sidor, både poliser och demonstranter ska ha skjutits med samma sort kulor.  

I samtalet som är på engelska säger Paet att det finns en ”understanding” (det vill säga förståelse, insikt, kännedom) att krypskyttarna på Självständighetstorget inte var utskickade av den avsatte presidenten Viktor Janukovytj – utan i själva verket tillhörde oppositionen.

Paet säger att det är oroande att den nya koalitionen inte vill undersöka exakt vad som hänt.

Ändringar i inspelningen

I dag har Paet för det estländska public service bolaget Err bekräftat att samtalet är äkta, men han hävdar att ändringar gjorts i inspelningen för att sprida misstro mot Ukrainas nya regeringen. Han betonar att det inte var en bedömning han gjorde, utan att han refererade till uppgifter som cirkulerade och som kunde förvärra situationen i Ukraina. Även källor han hänvisade till har för tidningen the Telegraph avvisat uppgifterna om att det skulle finnas bevis för att krypskyttarna tillhörde oppositionen.

Stödpaket från EU

Ett FN-sändebud utsattes för allvarliga hot av beväpnade män och tvingades lämna Krim och sitt uppdrag. Vilken sida männen stod på är inte klart men enligt FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson så har deras personal inte haft tillräcklig säkerhet.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) beslutade under onsdagen att skicka militära observatörer till Ukraina, enligt AFP.

I Bryssel meddelade EU att man står redo med ett stödpaket på runt 100 miljarder kronor till Ukrainas sargade ekonomi. På ett snabbinkallat toppmöte på torsdagen väntas EU-ledarna ge grönt ljus till paketet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet