Foto: TT

G7 skärper sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

G7-länderna kommer att skärpa sanktionerna mot Ryssland för att öka pressen på att minska spänningarna i Ukraina. Samtidigt anklagar Pentagon ryskt flyg för att ka kränkt ukrainskt luftrum – flera gånger.

Ryskt flyg har kränkt Ukrainas luftrum flera gånger det senaste dygnet, enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Överste Steve Warren, talesperson för Pentagon, manar Moskva att omedelbart vidta åtgärder för att ”kyla av situationen”.

Samtidigt rapporterar Reuters att G7-länderna är eniga om att skärpa sanktionerna för att öka pressen på Ryssland att arbeta för avspänning i Ukraina. Enligt en företrädare för Vita huset kan åtgärderna komma att införas redan på måndag.

I ett gemensamt uttalande hotar G7-länderna med bredare sanktioner, som omfattar hela sektorer i det ryska samhället. Exakt vad det betyder i klartext preciseras däremot inte.

Fördomer annekteringen av Krim

G7 beskyller landet för att inte ha vidtagit några åtgärder för att följa Genève-överenskommelsen för att lösa Ukraina-krisen. Gruppen hävdar att landet i stället bidragit till att förvärra spänningarna med ”bekymmersam retorik och pågående, hotfulla militärmanövrar vid Ukrainas gränser”.

Än en gång fördömer G7 även ”de olagliga ryska försöken att annektera Krim och Sevastopol”.

G7, som består av Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA, håller dock fortfarande dörren på glänt för en diplomatisk lösning på krisen. Även EU är representerat i gruppen.

Sanktioner från EU

EU kommer att införa sanktioner på måndag mot 15 ännu inte namngivna personer. Samtliga hålls ansvariga för oroligheterna i östra Ukraina. USA kommer att införa sanktioner mot både individer och ”enheter”, uppger källorna.

Om Ryssland plötsligt ändrar kurs och upphör med stödet till separatiströrelserna i östra Ukraina, kan både USA och EU enligt källorna dra tillbaka hotet om nya sanktioner.

Moskva har tillbakavisat alla anklagelser om att Ryssland styr över de proryska separatisterna i östra Ukraina. Men Vita huset sade på fredagen att president Barack Obama och USA:s europeiska allierade är ense om att Ryssland har ökat spänningarna i området, där rebeller har utropat vad de kallar den självstyrande Folkrepubliken Donetsk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.