Importstoppet av livsmedel från EU börjar märkas i ryska matbutiker, rapporterar SVT:s Elin Jönsson.

Ryssar oroade över matsanktionerna

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland blir det allt glesare på matbutikernas hyllor efter importförbudet av livsmedel från EU. På vissa håll har priserna på kött och mjölk stigit med 76 procent, rapporterar SVT:s korrespondent.

Det har nu gått två veckor sedan Ryssland införde ett importförbud mot en rad livsmedel från EU som en reaktion på EU:s sanktioner. I Ryssland men många fruktar att det ryska folket kommer drabbas minst lika hårt, av växande priser och ett sämre utbud. Enligt makthavarna innebär embargot en stor chans för den inhemska livsmedelsproduktionen men jordbruksexperterna är skeptiska. Handlarna tror att de kommer tvingas importera från andra länder.

Ryssland importerar omkring 40 procent av sina livsmedel. Allt kommer inte från EU, men när det gäller vissa varor slår förbudet hårt. Till exempel drabbas hälften av all fiskimport och en fjärdedel av fruktimporten. De välbeställda Moskvaborna lägger stora summor på mat och är vana att kunna välja och vraka men nu får de vara beredda på prishöjningar. Den italienska mozarellan får de byta mot en rysk kopia.

Varor är försvunna

Det är inte lätt att få komma in och filma i en mataffär i Moskva just nu. Nervositeten bland handlarna är stor, men till varuhuset GUM var SVT välkomna. Här är utbudet alltid imponerande stort.

Jelena Titova visar oss runt och berättar att utbudet håller på att förändras.

– Det är fler varor från våra vänner Azerbajdzjan och Uzbekistan nu. Se här vilket utbud vi har av uzbekiska vindruvssorter. Och nu har vi ryska plommon istället för utländska. Än så länge har vi inga problem att fylla hyllorna.

Nej, vid ett första ögonkast syns ingen skillnad men när man tittar ordentligt blir det tydligt att vissa varor är försvunna. På GUM hittar vi inte längre någon norsk lax. Den är annars mycket populär bland ryssarna som äter den både på smörgåsen och till sina blinier.

76-procentig prisökning

​Enligt ryska myndigheter kommer konsumenterna inte påverkas så mycket av importförbudet. Regeringen har lovat hålla priserna under kontroll och i den statligt styrda teven visar man reportage om hur den inhemska livsmedelsproduktionen blomstrar tack vare embargot.

Men handlarna som berörs direkt av embargot är inte lika optimistiska. I Moskva, som är en hub för varorna till resten av landet märks det inte lika tydligt som ute i regionerna. I Fjärran Östern har priset på kött och mjölk gått upp med 76 procent, berättar Kirill Potapenko, en av ägarna till mataffärskedjan Diksi. Detta trots myndigheternas löften om att kontrollera så att priserna inte stiger.

Det finns inget system för en sådan kontroll så det blir lika omöjligt som att försöka kontrollera en febertermometer, säger Popatenko.

Bönder missnöjda

De ryska makthavarna menar att embargot är en unik chans för landets jordbruk och det görs prognoser om att Rysslands skulle kunna vara självförsörjande inom tre år. I ett tal till nationen nyligen sa Putin att importförbudet inte ska ses så mycket som ett straff mot EU som ett sätt att satsa på den inhemska livsmedelsindustrin.

Men Putins ord landar inte i god jord bland landets bönder, som inte kan ställa om sin produktion lika snabbt som makthavarna tar sina politiska beslut. Det berättar Jurij Krupnov på Institutet för regional utveckling.

– Som bönderna brukar säga: de skördar på hösten det de sådde om våren, och då på våren fanns inga sanktioner. Det funkar inte att så i augusti och skörda i oktober. Så om vi ska satsa mer på den inhemska livsmedelsproduktionen och självförsörjning så krävs det helt andra vägar att gå. Det kräver kolossala ekonomiska utgifter från statsbudgeten, när det gäller infrastrukturen inom jordbruket och ny teknologi. Så det är inte så enkelt att ställa om.

Krill Potapenko som driver Diksi tror inte heller han kommer kunna fylla sina hyllor med ryska livsmedel.

– Nej, jag tror inte på det där. Jag är ganska säker på att vi kommer få ersätta varorna från EU med varor från Sydamerika och Kina. Eftersom det ryska folket tycks stödja importförbudet får de vänja sig vid de nya smakerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.