Män åker genom byn Tonenke, i närheten av Donetsk flygplats, på en stridsvagn. Samtidigt tittar en man ut genom sitt fönster, i bostaden som träffats av den ukrainska militärens eld. Foto: TT

Ryssland anklagas för att skicka trupper till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas premiärminister, Arsenij Yatsenjuk, anklagar i kväll Ryssland för att skicka trupper och stridsmateriel för att hjälpa rebellerna att ta den viktiga flygplatsen.

Under det senaste dygnet har striderna om flygplatsen i staden Donetsk i östra Ukraina varit mycket hårda. De proryska rebellerna hävdar att de intagit flygplatsen, men det förnekas av Ukrainas regering.

Och ikväll anklagar Ukrainas premiärminister, Arsenij Yatsenjuk, Ryssland för att skicka trupper.

– Jag har just talat med vår försvarsminister och den ukrainska underrättelsetjänsten bekräftar att soldater och stridsutrustning nu skickas från Ryssland till Ukraina: vi talar om stridsvagnar, fältkanoner, raketramper; vapensystem rebellerna knappast kan ha köpt på den svarta vapenmarknaden i Donetsk, sa en bister premiärminister på en presskonferens i Kiev i kväll.

Separatister: Ukraina försöker utnyttja vapenvilan

Tidigare under dagen kom motanklagelser från de proryska separatisterna i det rebllkontrollerade Donetsk. De hävdade att Ukrainas armé försökt utnyttja den tidigare vapenvilan för att rycka fram mot Donetsk och att rebellerna bara angripit den ukrainska armén för att försvara sig.

Istället, sa den proryske rebelledaren Alexander Zakhartjenko, satte den ukrainska armén in kraftig artillerield mot oss.

Civila mål träffade

Flera civila mål inne i Donetsk har under dagen träffats av granater, bland annat en marknad, ett sjukhus och en universitetsbyggnad.

Minst tre civila har dödats och många har skadats, uppger rebellkällor i Donetsk. Enligt den ukrainska armén har tre ukrainska soldater dödats och ett 60-tals sårats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.