Foto: TT

Ryssland planerar ny försvarsdoktrin

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kan komma att ändra sin försvarsdoktrin vid en översyn i höst. Orsaken är att militäralliansen Nato ökar spänningen genom att öka sin militära närvaro i östra Europa, säger Michail Popov, vicechef för Rysslands nationella säkerhetsråd.

I en intervju för nyhetsbyrån Ria-Novosti säger han sig vara övertygad om att en justering kommer att ske.

Hur dokrinen kan komma att förändras framgick inte av intervjun.

Krimkonflikten

Vid ett toppmöte i Wales på torsdag och fredag väntas Nato-ledarna godkänna utplacering av tusentals Nato-soldater och militär utrustning i Östeuropa.

Avgående Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen presenterade förslaget om en särskild snabbinsatsstyrka i måndags. Den nya styrkan ska ha snabbare reaktionsförmåga än en befintlig insatsstyrka.

Ifrågasätter Nato

Popov ifrågasätter i intervjun USA:s och Natos påstått goda intentioner gentemot Ryssland:

– De försäkrar sina goda avsikter för oss, men deras handlingar under senare år talar ett helt annat språk.

Inte sedan kalla krigets dagar har spänningen varit större mellan Nato och Ryssland.  I centrum för konflikten står Ukraina där Krimhalvön med Moskvas hjälp utropade sig som ryskt i mars.

Den ryska annekteringen av Krim har inte erkänts av västvärlden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet