Sberbank är en av bankerna som omfattas av sanktioner. Foto: TT

Ryssland: Sanktionerna är kännbara

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utökade sanktioner mot Ryssland har nu trätt i kraft. Sanktionerna slår mot fem ryska storbanker och den ryska olje- och försvarsindustrin. Dessutom utökas listan över personer som drabbas av frysta tillgångar och inreseförbud till EU.

På fredagsmorgonen trädde EU:s utökade sanktioner mot Ryssland i kraft, i och med att de publicerats i EU-kommissionens officiella tidning.

24 ytterligare personer får sina eventuella tillgångar frysta och förbud mot att resa in i EU. Det handlar om flera ryska parlamentsledamöter, de nya ledarna för östra Ukrainas självutropade ”folkrepubliker” och företrädare för regeringen på Krimhalvön.

Krimkonflikten

Dessutom berörs den ryska oligarken Sergej Tjemezov, som beskrivs som en nära vän till president Vladimir Putin från dennes tid som KGB-tjänsteman i Östtyskland. Totalt 119 personer nu omfattas av sanktionerna.

”En utmärkelse”

Ett av de nya namnen på listan är ledaren för det ryska nationalistpartiet LDPR Vladimir Zjirinovskij.

­– Tack, Bryssel! Mitt namn på sanktionslistan – det är en utmärkelse för att ha försvarat ryssar! skrev Zjirinovskij på Twitter.

Från Rysslands ledning kommer fördömanden.

– EU har valt en väg som underminerar den fredsprocess som inletts i Ukraina, sade utrikesminister Sergej Lavrov i rysk stats-tv på fredagen rapporterar nyhetsbyrån Itar-tass.

Olagliga enligt Putin

Lavrov tillade att Moskva kommer att svara ”lugnt, lämpligt, och framför allt med utgångspunkt i nödvändigheten att skydda våra intressen”.

Putins presstalesman Dmitrij Peskov sade till journalister att Ryssland fortfarande anser att sanktionerna är olagliga. Och president Vladimir Putin kommenterade sanktionerna med att han tycker att de är märkliga i ljuset av den vapenvila som inletts.

– När situationen i Ukraina är på väg mot en fredlig lösning tas steg med målet att störa fredsprocessen, sade Putin till journalisterna efter ett möte i Tadjikistans huvudstad Dusjanbe på fredagen enligt Reuters. 

Samtidigt sa han att han välkomnade EU:s beslut.

– Ju mindre våra tjänstemän och ledare i stora företag åker utomlands desto bättre. Då kan de ägna sig mer åt aktuella frågor. Samma gäller dumaledamöterna, som oftare borde samtala med sina väljare, fortsatte han.

Riktade mot oljebolag

Peskov medgav att sanktionerna är kännbara för Ryssland men tillade att de också drabbar europeiska företag och skattebetalare.

Men Ukrainas president Petro Porosjenko välkomnade sanktionerna.

– EU har hittat en möjlighet att i enighet visa solidariet med Ukraina i en tid när de själva har många egna problem, sade Porosjenko under ett framträdande i Kiev på fredagen, skriver nyhetsbyrån Ria.

Redan i förväg har det varit känt att sanktionerna skulle innebära tuffare tag mot den ryska oljeindustrin, vapenindustrin och banksektorn. Tre ryska oljebolag och tre försvarsföretag drabbas av hårdare finansiella åtgärder och det blir praktiskt taget omöjligt för fem ryska storbanker att låna pengar inom EU.

Även USA utvidgar sina sanktioner mot Ryssland och precis som EU siktar man in sig på oljeindustrin och försvarsföretag. Och kommunistpartiets ledare Gennadij Zjuganov sade till nyhetsbyrån Ria att hans åsikt är att EU gett efter för amerikanska påtryckningar.

Förbereder motåtgärd

Men på det ryska statligt ägda vapenexportföretaget Rosoboronexport hävdar man att de nya sanktionerna inte kommer att ha något negativ inverkan på deras export.

– Alla de vapen och den militära utrustning som används utomlands är uteslutande tillverkade i Ryssland, sade bolagets vice vd Sergej Goreslavskij enligt ryska nyhetsbyråer.

Från ryskt håll har man sagt att man förbereder ett svar på sanktionerna. En hög rysk topptjänsteman har sagt att det bland annat kan bli tal om att förbjuda import av bilar från EU.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet