Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Foto: TT

Ryssland skärper tonen igen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uttalade sig i dag i hotfulla ordalag om krisen i Ukraina.

”Ett angrepp på ryska medborgare är ett angrepp på Ryssland” sade Lavrov bland annat.

Ryssland kommer att slå tillbaka om ryska medborgares intressen hotas, sade Lavrov också, samtidigt som han upprepade att inga ryska trupper har korsat gränsen.

Krimkonflikten

Han upprepade också anklagelserna mot USA för att driva utvecklingen i Ukraina.

– Det finns ingen anledning att tro att USA inte står för showen, sade han i en intervju med nyhetssajten Russia Today.

Enligt den ryske utrikesministern är krisen i Ukraina ”bara ännu ett exempel” på hur USA försöker få fördelar i den geopolitiska kampen.

Enligt det ryska utrikesdepartementet så insisterar man på att den ukrainska armén omedelbart drar tillbaka styrkor från sydöstra Ukraina, rapporterar nyhetsbyråer.

Ryssland efterlyser också en ”omedelbar dialog” i Ukraina som involverar alla regioner och politiska grupperingar i landet.

Möte om gasen?

Samtidigt kommer uppgifter om att Kiev eventuellt ska möta Ryssland, EU-kommissionen och Slovakien på torsdag för att diskutera en möjlig lösning på landets gas-kris. Mötet ska i sådana fall hållas i den slovakiska huvudstaden Bratislava, uppger energiminister Jurij Prodan enligt Reuters.

Det ryska statskontrollerade gasbolaget Gazprom hävdar att Kiev är skyldigt över 2,2 miljarder dollar – motsvarande drygt 14 miljarder kronor – för gas som redan levererats.

EU ställer krav

EU uppmanar Ryssland att använda sitt inflytande i östra Ukraina för att få slut på kidnappningar och mord.

Det är främst mordet på lokalpolitikern Volodymyr Rybak som avses och EU kräver en utredning av dödsfallet.

– Vi uppmanar alla parter som står bakom Genève-avtalet om Ukraina att följa avtalet till fullo, och särskilt Ryssland att använda sitt inflytande för att säkerställa ett omedelbart stopp för kidnappningarna och dödandet i östra Ukraina, säger Michael Mann, talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, på en pressträff i Bryssel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet