• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En prorysk separatist i staden Donetsk i östra Ukraina. Foto: TT

Förhandlingar inledda om gisslan

Uppdaterad
Publicerad

En delegation från OSSE har nu anlänt till östra Ukraina för att försöka förhandla sig till en frigivning av de tillfångatagna inspektörerna.

Strax efter 18.30 kom beskedet – den svenske majoren Thomas Johansson släpps av medicinska skäl.

Tidigare under dagen framträdde de åtta personerna som hålls som gisslan under en presskonferens. En tysk observatör förde gruppens talan.

Krimkonflikten

– Vi önskar från djupet av våra hjärtan att få återvända till våra länder så fort som möjligt.

Tysken berättade att man inte har några indikationer på när ett frisläppande kan bli aktuellt, men att de är välbehållna, och inte behandlats dåligt. Han säger också att han och hans grupp betraktar sig som separatisternas gäster, inte som krigsfångar.

– Borgmästaren har sagt att så länge vi stannar här i staden kommer varken vi eller tolken att skadas.

Vill byta

Ledaren, Slovjansks självutnämnde borgmästaren Vjatjeslav Ponomarjov, säger att det är ”fundamentalt” att man går med på ett utbyte av separatister som hålls fångna av ukrainska myndigheter för att observatörerna ska släppas. Han säger vidare att man tror att detta är möjligt, enligt Reuters.

– Läget i dag är både känsligt och besvärligt. Det pågår ju försök till förhandlingar med de här självutnämnda konstiga myndigheterna som håller inspektörerna gisslan. Vi har inga konkreta besked ännu om hur det går. Jag tror att vi ska räkna med att det tar lite tid, säger utrikesminister Carl Bildt till SVT Nyheter.

Bildt avfärdar också helt separatisternas påståenden om att de tillfångatagna observatörerna är Nato-spioner.

– Det är fel och att det är ytterst viktigt att med tillgängliga medel övertyga dem som håller gruppen fången om de rätta förhållandena.

Arbetet med att få inspektörerna fria leds av Tyskland, som också basar för den verifikationsgrupp där den svenske majoren ingår. Utöver svensken var det fyra tyskar, en dansk, en tjeck och en polack som fördes bort vid lunchtid i fredags.

Skyllde på Ukraina

Stöd har i dag även kommit från Rysslands OSSE-sändebud Andrej Kelin.

– Moskva kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder i detta fall. Vi anser att dessa personer ska släppas så snart som möjligt, sade han i lördags.

Separatisterna har under natten också ”arresterat” tre officerare i den ukrainska säkerhetstjänsten.

Observatörsgruppen inbjuden av Ukraina

  • De åtta som tillfångatagits är inte officiella OSSE-observatörer, men militära observatörer i enlighet med OSSE:s regler för militär inspektion, det så kallade Wiendokumentet.
  • Fyra av de sju som fortfarande hålls i fångenskap kommer från Tyskland, en kommer från Tjeckien, en från Danmark och en från Polen.
  • De är utsända av respektive lands försvarsmakt under tysk ledning.
  • Gruppen var inbjuden av den ukrainska regeringen.

Källa: OSSE (osce.org/ukrainemonitoring)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet