Ryssland utvidgar sanktioner mot EU

Uppdaterad
Publicerad

De ryska sanktionerna mot EU:s livsmedelsindustri utökas. Men den svenska exporten av de varor som nu stoppas är begränsad.

Som svar på EU och USA:s sanktioner stoppade Ryssland i somras införseln av flera livsmedel, vilket bland annat påverkat svenska mejerier.

Nu utökas sanktionerna ytterligare. Den här gången är det i första hand sidoprodukter från nöt- och svinkött som inälvor, fetter och köttmjöl som stoppas.

Krimkonflikten

Svåra att sälja

Produkterna används bland annat i djurfoder och charkvaror som kan vara svåra att sälja på andra platser.

– Det är inte produkter av högt värde, men för de enskilda företagen kan det har betydelse för lönsamheten. Vi tror inte att det är jättestora kvantiteter, säger Kristina Mattsson, chef för Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.

Svensk export drabbas hårt

Enligt intresseorganisationen Livsmedelsföretagen kan exporten av de berörda produkterna uppgå till 20–30 miljoner kronor. Sammanräknat med det tidigare embargot drabbas svensk export värd cirka 100 miljoner kronor av handelshindren.

Ryska myndigheter motiverar importbegränsningen med att det har visat sig att livsmedelsprodukter från EU inte klarat av ryska matsäkerhetskrav. Det är en förklaring som de använt sig av vid flera tidigare tillfällen.

Fakta: Införde embargo i somras

  • I augusti i år beslutade Ryssland om importförbud mot en rad livsmedel från EU, USA, Norge, Australien och Kanada.
  • Beslutet var ett svar på sanktioner som västländerna infört mot Ryssland på grund av landets roll i krisen i Ukraina.
  • Embargot är ettårigt och omfattar nötkött, griskött, fågelkött, bearbetat kött, fisk, skaldjur, mjölk, mjölkprodukter, ost, grönsaker, frukt och nötter.
  • Sveriges livsmedelsimport till Ryssland låg förra året på 900 miljoner konor. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet