Ryssland vill inte fördöma dådet i Mariupol där 30 människor dog. Foto: TT

Ryssland vägrar fördöma blodig attack

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens raketattack mot ukrainska Mariupol som krävde 30 människors liv och skadade mer än 90 personer skulle FN:s säkerhetsråd ge ut ett uttalande där dådet fördömdes. Men fördömandet blockeras – av ryssarna.

I uttalandet kräver säkerhetsrådet en ”omedelbar nedtrappning av våldet”, i enlighet med eldupphöret som förhandlades fram i september, och en ”objektivt utförd utredning” av lördagens dåd. ”Den här attacken innebär en betydande och oroande upptrappning av våldet i östra Ukraina”, skrev FN:s säkerhetsråd.

Där skriver man också att separatistledaren Alexander Zachartjenko deklarerat att de inlett en offensiv mot Kiev-kontrollerade Mariupol, och säkerhetsrådet ”fördömer i de starkaste ordalag” det uttalandet.

Krimkonflikten

Kerry: Hämtar stöd från Ryssland

Men FN:s säkerhetsråd kommer alltså inte att offentligt skicka ut detta uttalande, efter att det blockerats av Ryssland.

Den ryska FN-delegationen säger i ett uttalande att säkerhetsrådet inte kunnat enas eftersom britterna insisterar på att fördöma separatisternas ”självförsvarsstyrkor”, vilka får stöd av Ryssland. Ryssarna menar att västländernas medlemsstater i säkerhetsrådet vägrat fördöma våld utfört av Ukrainas regering.

Den amerikanska utrikesministern John Kerry fördömde offensiven i östra Ukraina.

– Separatisterna hämtar stöd från det ryska oansvariga beslutet att under de senaste veckorna skicka hundratals nya avancerade vapen till dem. Jag sällar mig till mina europeiska kollegor i att kraftfullt fördöma detta fasansfulla övergrepp mot civila i Mariupol från de Rysslands-stödda separatisterna, sa Kerry.

Hoppas återuppliva fredsavtalet

Även Nato-chefen Jens Stoltenberg tryckte på Rysslands roll i gårdagens attack.

– Ryska trupper i östra Ukraina stöder dessa operationer med luftvärnssystem och avancerade robotsystem.

I september skrev parterna på ett fredsavtal i den vitryska huvudstaden Minsk, som innebar eldupphör och att dra tillbaka alla tunga vapen från vissa områden östra Ukraina. Utrikesministrarna i Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland kom i veckan fram till att detta beslut måste återupptas, men på fredagen avfärdade separatisterna allt innehåll i Minskavtalet.

Ukraina, Ryssland och OSSE-länderna säger att de hoppas att parterna kan mötas nästa vecka för att återuppliva fredsavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet