Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige. Foto: SVT

Rysslands ambassadör: Vi har ingen millitär i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ingen som helst invasion i Ukraina just nu. Det finns inga ryska förband där. Det hävdar Rysslands Sverigeambassadör.

–  Alla påstående om att Ryssland har militära förband på ukrainskt territorium saknar all verklighetsförankring, sade ambassadör Viktor Tatarintsev när han gästade Agenda på söndagen.

Carl Bildt, Sveriges utrikesminister, har kallat det ryska agerandet för en dold invasion av Ukraina, där reguljära förband från Ryssland används. Nu handlar det inte längre bara om specialister, instruktörer, vapenleveranser och så kallade frivilliga, menar Carl Bildt.

Agenda

Viktor Tatarintsev ville inte uttala sig direkt om den svenske utrikesministerns påståenden.

– Jag vill bara upprepa än en gång: det finns inga som helst förband från Ryska federationen i Ukraina, sade ambassadören.

– Man kan ju påstå olika saker och ting men säger man något så här allvarligt måste man ha dokument som bevisar det man säger.  Annars är det bara ogrundade beskyllningar, tillade han.

”Sammanställda bilder”

Journalister på plats säger att de sett ryska soldater och ryskt materiel, bland annat stridsvagnar, på den ukrainska sidan av gränsen. Det finns till och med bilder på det. Nato har visat satellitbilder på militärkolonner med vad som påstås vara ryska fordon.

Dessutom har tillfångatagna ryska soldater visats upp i rysk tv.   

Frågan om de tillfångatagna soldaterna är, enligt Viktor Tatarintsev, redan ”fixad och löst” i och med att de utväxlats mot tillfångatagna ukrainska soldater.

Ett misstag

Att de ryska soldaterna överhuvudtaget kom in på ukrainskt territorium var ett misstag.

– De patrullerade den ryska sidan av gränsen och gick sedan vilse och blev tillfångatagna, sade Tatarintsev.

Inte heller satellitbilderna och andra bilder på rysk militär och materiel i Ukraina duger enligt Tatarintsev som bevis.

– Det är grundlösa påståenden. Bilder kan man sammanställa. Man kan ta en bild någon gång någonstans och säga att det är ryssar.

Enligt Tatarintsev kan det lika gärna vara vietnameser, kineser eller amerikaner.

– Det kan bara vara fråga om bluffbilder.

Ingen invasion av Krim

Ambassadör Tatarintsev fick också frågor om den ryska annekteringen av halvön Krim. Då förnekade Ryssland att rysk militär var inblandad  ända tills övertagandet var ett faktum.

Även detta avvisar Viktor Tatarintsev.

– Det var inte fråga om någon invasion eller annektering av Krim.

EU:s sanktioner mot Ryssland menar Viktor Tatarintsev är helt missriktade. De drabbar EU-länderna mycket mer än Ryssland, särskilt efter det ryska beslutet att stoppa importen av livsmedel från flera länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet