Foto: TT

Rysslands transsexuella får köra

Uppdaterad
Publicerad

Transsexuella ryssar kommer att få köra bil. Det är inte sannolikt att Rysslands nya lag, som hindrar människor med personlighets- och könsidentitetsstörning från att köra, kommer att påverka sexuella minoriteter.

Tidigare i år kom nyheten att Ryssland inför en lag som ska hindra människor med diagnostiserad ”personlighets- och könsidentitetsstörning” från att köra bil. Oro uppstod bland landets transsexuella att detta skulle påverka dem, transsexualism klassas nämligen som en ”personlighetsstörning” av World Health Organization. Men den nya lagen gäller inte transsexuella, säger Oleg Salagi, talesperson på hälsodepartementet till nyhetsbyrån Reuters.

Lagen kommer endast att påverka dem med kroniska och långvariga psykiska sjukdomar med allvarliga och ihållande symptom och förbudet riktar sig mot dem som på grund av till exempel sin medicinering kan utgöra en fara för andra på vägarna, enligt Salagi.

Inte troligt att sexuella minoriteter påverkas

Beslut om körförbud fattas av psykiatriker. Även ryska HBTQ-grupper säger att det inte är troligt att lagen kommer att påverka sexuella minoriteter.

– Jag finner det otroligt att en psykiatriker, ens i Ryssland, skulle komma fram till att transsexuella inte är lämpliga bilförare. Det är klart att det inte kommer att hända, säger Kseniya Kirichenko, jurist och HBTQ-aktivist, till Reuters.

Svetlana Zakharova som också jobbar med HBTQ-frågor i Ryssland, säger att reaktionerna på lagen visar hur utsatta landets HBTQ-personer känner sig.

– Den ryska statens homofoba politik har skapat ett klimat där de inte förväntar sig något bra och tror att till och med tramslagar kan klubbas igenom.

Förbjöd ”gaypropaganda”

För två år sedan förbjöd Ryssland spridning av ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”. Lagen är tänkt att ”skydda barn”.

World Health Organization väntas 2017 revidera sina klassificeringar av sjukdomar. Många aktivister hoppas att transsexualism då inte längre kommer att klassas som en sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.