Mohammed Emwazi tros ligga bakom avrättningen av fem västerlänningar. Foto: TT

Så blev ”Jihad John” bödel för IS

Publicerad

Som barn gillade Mohammed Emwazi tv-serien Simpsons och drömde om att spela fotboll för Manchester United.

Verkligheten blev något helt annat. Nu känd som IS-bödeln ”Jihad John” är han Storbritanniens mest avskydda man.

Hur kan en persons övertygelse bli så stark att han kallblodigt skär av halsen på inte bara en utan flera personer? Hur kan pojken på skolfotot växa upp och bli bödel för Islamiska staten (IS)? Det är frågorna som hela Storbritannien frågar sig efter att Jihad Johns identitet nu högst troligt blivit avslöjad.

För bilden är dubbel. Där finns skolfotona som publicerats i brittiska tidningar på en elvaårig pojke, ursprungligen från Kuwait men uppvuxen i London. Han som i skolans årsbok skriver om att ”favoritmaten är chips”, gillar popgruppen S Club 7, playstation och vars stora mål är att bli stjärna i Manchester United.

Och nu, i vuxen ålder på de videoklipp som IS släppt, klädd i svart och med bara ögonen synliga och med en kniv i handen. Redo att skära halsen av sina offer.

Vanlig medlem

– Han är egentligen en ganska vanlig medlem för en sådan här organisation. En del av de här killarna kommer från ganska bra bakgrund och det är ett medvetet val de gjort. Se skytten i Köpenhamn, han gick ut med bra betyg och kunde ha blivit vad som helst. Sedan är det svårt att ta till sig varför de drivs mot mörkret, säger Hans Brun, forskare kring terrorism och verksam vid King's College.

Mohammed Emwazi hade en examen i dataprogrammering när han reste till Tanzania och senare Syrien. Han tros under resorna ha radikaliserats och redan 2009 fanns han under bevakning av den brittiska säkerhetstjänsten. Efter att ha bytt namn till Mohammed al-Ayan anslöt han sig till IS i juli 2013 och tros nu ligga bakom avrättningen av fem västerlänningar, alla genom halshuggning.

Frågan är nu om Jihad John grips och vad som i så fall händer med honom. Änkan till den mördade hjälparbetaren David Haines vill att han ska fångas levande. Dottern, Bethany, säger till tv-kanalen ITV att hon hoppas han ”får en kula mellan ögonen”.

– Man kommer att leta efter honom och jag tror att han i så fall utlämnas till Storbritannien. Det här är ett sådant symboliskt mål, säger Hans Brun.

Kritik har samtidigt framförts mot att Emwazi kunde lämna Storbritannien, trots att han fanns på en lista över potentiella hot. Hans Brun menar dock att det måste ses i ett större perspektiv.

För dyrt

– Det finns hundratals människor på de här listorna och att ha dygnet runt-bevakning av dessa vore jättedyrt. Även om någon beläggs med reseförbud så är det inte ett hundraprocentigt skydd.

En sak är dock klar, även om Jihad John grips lär det inte få någon större betydelse för rekryteringen till IS.

– Se när Usama bin Ladin greps, det påverkade effektiviteten hos organisationen men knappast rekryteringen. Det kommer inte det här heller att göra, säger Hans Brun.

Fakta: Mohammed Emwazi

Föddes 1988 i Kuwait och flyttade till Storbritannien vid sex års ålder där han växte upp i North Kensington, London.

Han studerade informationsteknologi vid University of Westminster. Enligt organisationen Cage ska han ha radikaliserats i samband med en resa till Tanzania 2009 då brittiska myndigheter misstänker att han försökte ansluta sig till al-Shabaab i Somalia.

Efter att säkerhetsmyndigheter haft honom under bevakning flydde han till Kuwait och bytte namn. Strax därefter reste han till Syrien.

Namnet Jihad John uppkom genom en gisslangrupp. Mohammed Emwazi ska enligt uppgifter ha varit del av en terrorcell kallad ”The Beatles” och han fick namnet efter John Lennon.

Jihad John misstänks för avrättning av fem västerlänningar, den första var journalisten James Foley. Mordet visades i en video på Youtube i augusti 2014. Övriga offer är den amerikanska journalisten Steven Sotloff, hjälparbetarna David Haines och Alan Henning (Storbritannien) samt Peter Kassig (USA).

USA:s senat har godkänt en belöning på tio miljoner dollar för information som leder till att Mohammed Emwazi grips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.