Så har det gått för bombskadade Majsaa

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex månader har SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid åter träffat 3-åriga Majsaa i ett flyktingläger på gränsen till Turkiet. Förra gången hade hon nyss opererats för en allvarlig höftskada och var tvungen att ligga still med benen gipsade. Nu är gipset borta, men trots hjälp är hon ännu inte frisk.

Första gången SVT träffade då tvååriga Majsaa Akra var för ett halvår sedan, strax efter att hennes hus träffats i en flygattack. Två av hennes syskon dödades i attacken och Majsaa hade träffats av splitter som slitit loss hennes ena höftled.

Majsaas föräldrar hade flytt med sin dotter för att hon skulle kunna få vård, men de var rädda att den operation hon genomgått på fältsjukhuset i Syrien inte gått bra och att hon riskerade infektioner. Många av SVT:s tittare och läsare blev djupt berörda och samlade in pengar för att Majsaa skulle få vård.

Syrienkriget

Kan behöva ny operation

När SVT träffar Majsaa igen, som nu är tre år gammal, igen har hon fått träffa läkare, röntgats och fått medicin men än är hon inte frisk. Operationen var inte lyckad och läkningen har inte gått som den ska. Majsaas skadade ben är nu en centimeter längre än det friska och hon har ordinerats rehabilitieringsövningar.

Men övningarna gör ont. Majsaa biter ihop men kan inte hålla tårarna borta när mamma Fatme går igenom programmet. Enligt läkarna ska Majsaa nu vänta ytterligare ett par månader för att se om rehabiliteringen fungerar, annars kommer hon att behöva en ny operation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet