När ebolaviruset drabbade Uganda 200 tog det omkring sex till sju månader innan man lyckades stoppa spridningen. Foto: TT

Så lyckades de stoppa ebolan

Uppdaterad
Publicerad

I dag utlyste Sierra Leones president allmänt nödläge på grund av ebolaepidemin i landet och smittade områden ska blanda annat sättas i karantän. Men det finns hopp, flera exempel i historien visar nämligen att man lyckats stoppa ebolan.

Det började i Sierra Leone och har sedan sprit sig till Liberia och Guinea. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har minst 729 personer hittills dött av ebolaviruset.

Men det går att stoppa en ebolaepidemi, flera exempel i historien visar att man kan lyckas.

Ebolautbrott

Fick bukt på smittan i Kongo

1995 bröt ebola ut i Kongo och över 250 människor miste livet. Anders Tegnell som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten var då på plats tillsammans med ett läkarteam.

– Smittan spred sig snabbt, men efter några månader lyckades man dock få bukt på viruset. En viktigt faktor var att man tillsammans med Läkare utan Gränser och andra internationella organisationer fick igång en säker sjukvård med en bra hygien och isolering som gjorde att sjukvårdspersonal och anhöriga inte smittades, berättar han.

Skapade förtroende bland de sjuka

Anders Tegnell säger också att det i Kongo handlade om att vården så småningom lyckades skapa förtroende bland befolkningen så att de sjuka kom till sjukhusen. I de drabbade länderna är det vanligt att smittade personer på grund av rädsla blir omhändertagna av anhöriga i hemmet, istället för att uppsöka en läkare, vilket bidrar till att sprida smittan.

Anders Tegnell pekar också på en tredje viktig faktor för att bryta en ebolaepidemi: att förändra begravningsritualer som är vanliga i regionen som handlar om att man bland annat vidrör de döda smittade kropparna.

Tror på ett stopp

Även vid andra tillfällen har man lyckats hindra spridningen av ebola. År 2000 smittades 425 personer i Uganda, hälften avled. Enlig Tegnell tog det ungefär sex till sju månader innan man lyckades stoppa epidemin.

Liksom i Kongo var huvudanledningarna till att man då lyckades stoppa ebola i Uganda en säker sjukvård, förändring av lokala sedvänjor och att man lyckades bygga upp ett förtroende för sjukvården bland landets befolkning.

Anders Tegnell tror att den nuvarande epidemin som startade i Sierra Leone i februari i år så småningom också kommer att stoppas. Men han tror att det kommer att dröja länge:

– Dels har den här epidemin spritt sig till flera länder dels har många av de drabbade länderna genomlevt krig och har därför lågt förtroende för sjukvården vilket i sin tur leder till att fler smittas, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet