Foto: Scanpix

Så ska Norge locka mer arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

I Norge lägger det största borgerliga partiet Höyre nu fram en rad förslag för att öka invandringen framför allt från länder utanför Europa. Bakgrunden är den akuta bristen på arbetskraft i landet men förslagen upprör Fremskrittspartiet som för första gången ingår i det borgerliga regeringsalternativet.

En elektroingenjör från Peking och en maskiningenjör från den nordvärmländska glesbygden – arbetskamrater på FMC Technologies anläggning i Asker utanför Oslo. Företaget som jobbar med system för olje- och gasindustrin har 4.000 anställda i Norge – från ett 60-tal olika länder.

– Det är en bra arbetsmiljö här och trevliga kollegor. Och jag får bra betalt, säger elektroingenjören Chenxi Wang med ett skratt.

– Det finns mycket jobb här i Norge och som ingenjör var det väldigt lätt att få ett jobb, säger maskiningenjören Max Tillberg.

Akut arbetskraftsbrist

120.000 personer kom till Norge för att jobba förra året. Trots det är bristen på arbetskraft akut inom en rad branscher. Det saknas bland annat personal inom olje- och gasindustrin, på byggen, restauranger och inom vården.

FMC Technologies räknar med ett fortsatt stort behov av utländsk arbetskraft. Här ser man gärna att det blir enklare att anställa från länder utanför Europa.

– Vi får inte tag i nog norska ingenjörer, så det är väldigt viktigt för oss att få kvalificerad arbetskraft från hela världen, säger Anders Sjölökken på företaget.

Vill underlätta arbetskraftsinvandring

Nu föreslår det största borgerliga partiet Höyre en rad åtgärder för att underlätta invandringen av arbetskraft, framför allt från länder utanför Europa.

– Jag tror att vi går miste om många som kan bidra till det norska samhället om vi inte öppnar upp för mer arbetskraftsinvandring, de som kan och vill komma och bygga landet tillsammans med oss, säger Michael Tetschner, Höyres invandringspolitiska talesman.

Höyre vill bland annat ska det gå snabbare att få en utländsk utbildning godkänd i Norge och att vissa företag ska kunna anställa först och ordna arbets- och uppehållstillstånd i efterhand. Men förslagen upprör den tänkta regeringspartnern Fremskrittspartiet.

– Om man ser på arbetskraftsinvandring från tredje världen så uppbär de ofta mycket mer i bidrag än vad de bidrar med i skatt. Det betyder att den norska välfärdsstaten hamnar i obalans. Då är det oförnuftig politik att bjuda in ännu fler, istället för att få EU-medborgare och norrmän att komma snabbare in i arbetslivet, säger Ketil Solvik-Olsen, vice partiordförande i Fremskrittspartiet.

Framtida regeringskris?

Enligt det starkt invandringskritiska Fremskrittspartiets program ska Norges mottagande av människor från länder utanför den ”västliga kulturkretsen” begränsas kraftigt. Frågan är nu vem som ska bestämma invandringspolitiken vid en eventuell borgerlig valseger.

– Om ett parti är ensamma om en åsikt så är det orimligt att de får fullt genomslag på det området, säger Michael Tetschner, Höyre.

– På alla områden så finns det utrymme för kompromisser, men kring invandringspolitiken har vi inte mycket att ge, säger Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.