Foto: Scanpix.

Facebook spårar dig – nu även utanför nätet

Uppdaterad
Publicerad

Facebook har startat ett nytt samarbete med fyra stora så kallade “datamäklare” för att på ett mer exakt sätt kartlägga dina intressen, aktiviteter och beteenden – även utanför det sociala nätverket.

Genom att samarbeta med fyra av världens största datainsamlare kan Facebook nu bli än mer specifika och detaljerade i sin kartläggning av sina användares rörelser på nätet och i helt vanliga fysiska butiker och på shoppingsajter. Vad dessa datamäklare gör är att de spårar internetanvändare på tusentals sajter och tjänster på nätet, och inom mobila appar – men de kopplar också informationen till data de får från inköp och aktiviteter på andra ställen.

Kartlägger vad du handlar

Deras fokus är dels shoppingsajter där de kan få fram specifik information om varje person helt enkelt genom att analysera vad de köper på nätet. Men bolagen har också informationsflöden från bonuskort, medlemskort och till och med produktgarantier (när folk registrerar vilka produkter de köpt för att garantin ska gälla) i sin arsenal. De samlar alltså in information om vad folk köper i helt vanliga butiker för att sedan knyta denna till den övriga databasen om varje enskild person. Många butiker skyltar också med budskap som “Gilla oss på Facebook – få erbjudanden”, och de “gillningarna” kan också kopplas samman med annan information om hur du handlar i butiken.

Bygger på e-post, telefonnummer

Datamäklarna knyter samman informationen baserat på en mängd signaler, från de mest självklara som de epostadresser, telefonnummer och adresser som personer lämnar ifrån sig på sajter och till telefonsäljare eller i butiker, till de mer tekniska signalerna som vilken dator, webbläsare och ip-adress som används.

I praktiken ska detta innebära att Facebook snart ska kunna presentera mer skräddarsydd reklam och riktade erbjudanden baserat på vad de vet att du i övrigt har gjort både på nätet och den gamla vanliga fysiska världen. SVT har tidigare tagit upp hur automatiska analysprogram kan lista ut en hel del om privatpersoner bara genom vilka sajter och vilket slags innehåll de “gillat” via Facebooks gilla-knapp. Men i och med det nya samarbetet kan även de som är mycket restriktiva med att “gilla” på nätet och som tar bort “gillningarna” på Facebook för att undvika profilering alltså också bli kartlagda på andra sätt genom samarbetet.

Svårt att dölja sig

Att helt dölja sig själv för dessa insamlande bolag är inte enkelt, men det finns ett antal knep och tricks för den som orkar eller anser att integriteten är viktig. Dels kan man installera en annonsblockerare (som AdBlock eller NoScript) – men det finns också en viss opinion mot just detta särskilt inom mediebranschen, då man menar att det underminerar många sajters överlevnadsmöjligheter (då deras annonser inte längre visas).

Lämna info i formulär för att slippa

Några av dessa fyra datamäklarbolag har formulär där man kan begära att just den egna personens beteenden på nätet inte ska kartläggas. Axcioms ser exempelvis ut så här. Men det gäller att man litar på Acxiom eftersom de kräver alla möjliga uppgifter om dig (med allt från smeknamn till olika adresser som man kan associeras med) i formuläret för att de sedan ska lova att inte kartlägga dig.

Datalogix formulär hittar man här och Epsilon vill ha mer information om dig här för att sluta kartlägga dig. Det fjärde bolaget i det nya samarbetet, BlueKai, erbjuder inte något direkt formulär för att sluta med kartläggningen, och de jobbar främst med internetspårning (inte data från fysiska butiker). Vill man hindra deras datainsamlande så är det bättre att installera en spårstoppare, som exempelvis DoNotTrackMe.

Bolagen ifråga är i dagsläget mest etablerade i USA, men jobbar med hela världen som marknad (Epsilon har exempelvis kontor i fem europeiska länder) och det finns ingen anledning att tro att Facebook skulle vilja begränsa samarbetet till att bara gälla de amerikanska användarna. Man kan alltså spekulera i att de kommer att addera fler datakällor och bolag till samarbetet för att bättre kartlägga olika länders användare – och därmed också göra det svårare att undvika kartläggningen. Facebook har själva kommenterat det nya samarbetet med rubriken “Nya sätt att nå rätt publik” här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.